In Leuven betogen 250 mensen tegen oorlog in Irak

Zondag rond 09.30 uur zijn aan het station van Leuven zo'n 250 mensen in de richting van Brussel vertrokken voor een vredesmars tegen de oorlog in Irak. Het initiatief gaat uit van het anti-oorlogsplatform dat zo'n 55 organisaties verenigt en de Leuvense Coördinatie tegen de oorlog, dat al voor de vijfde keer een dergelijke mars houdt.

Belga

Op 20 maart is het precies vijf jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. De manifestanten stappen achter een groot spandoek met daarop de tekst "Geen oorlog in Irak. Geen oorlog om olie. Geen bezetting van Palestina". Op een wagen vooraan in de stoet zijn ook slogans tegen het gebruik van Belgische F16's in Afghanistan te zien.

Om 14.00 uur is het mogelijk om aan te sluiten in het park van Tervuren en om 16.00 uur aan het Trammuseum. De betogers arriveren tegen 17.00 uur aan het Brusselse Jubelpark, waar een vredesmeeting gehouden wordt.

De betogers vragen de terugtrekking van de Amerikaanse en Britse troepen en een actievere rol voor de Verenigde Naties in het bewerkstelligen van vrede. De internationale gemeenschap moet zich inspannen voor de heropbouw en waarborg van de menselijke veiligheid van de Iraakse bevolking. Aan de Belgische regering vragen ze het opheffen van de akkoorden met de VS voor het gebruik van infrastructuur in ons land voor oorlogstransporten.

De betoging vormt de start van een hele actieweek met onder meer verschillende initiatieven van kunstenaars en cultuurhuizen in Antwerpen, Brussel en Gent. In het Jubelpark start zondag om 16.00 uur een vredesmeeting met optredens van Studio Pagol en de Libanese zanger Ibrahim Bazzi. Om 17.30 uur wordt een reuzegroot levend vredeteken gevormd.