Tachtig doden in Tibet - Dalai Lama eist internationaal onderzoek

Bij de onlusten in Tibet zijn al minstens tachtig mensen om het leven gekomen. Dat blijkt uit een nieuwe balans die de Tibetaanse regering in ballingschap zondag heeft verspreid. Intussen waarschuwde de Dalai Lama op een persconferentie voor meer bloedvergieten. Hij gewaagt van een "culturele genocide" en eist een internationaal onderzoek.

Belga

Volgens de regering in ballingschap in het Indiase Dharamsala eiste het geweld in Tibet sinds vrijdag reeds tachtig mensenlevens. Eerder had de regering gewag gemaakt van dertig doden. De Chinese overheid stelt dat slechts tien mensen het leven lieten.

De Dalai Lama, de hoogste spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten, waarschuwde zondag op een persconferentie in India voor meer bloedvergieten. Volgens hem speelt er zich in de Tibetaanse gebieden een "culturele genocide" af. Hij veroordeelde het "terreurregime" van China, die de Tibetanen als "tweederangsburgers" behandelt. De Dalai Lama dringt aan op een internationaal onderzoek naar de evenementen in Lhasa. Een boycot van de Olympische Spelen eiste hij niet.

Zaterdagavond arriveerden in Lhasa troepen uit naburige provincies om het Chinese leger bij te staan bij de beteugeling van het straatprotest. De versterkingen konden echter niet verhinderen dat enkele honderden betogers ook zaterdagavond opnieuw de straat opgingen, zo melden ooggetuigen. Buitenlanders die zondag terugkeerden uit Lhasa bevestigden dat er zaterdag opnieuw geweerschoten weerklonken in de hoofdstad.

Ook elders in de regio organiseerden boeddhistische monniken zaterdag en ook zondag opnieuw protestacties, onder meer in de provincies Sichuan en Ghansu. Ze zwaaiden met de verboden Tibetaanse vlag en scandeerden slogans voor de onafhankelijkheid van Tibet. De Chinese politie gebruikte traangas om het protest te beteugelen.

De Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetting van Tibet. De huidige protestgolf ging van start na de herdenking van de 49ste verjaardag van die opstand.