Ontdekking Duits schip werpt licht op Australisch oorlogsmysterie

In de Indische Oceaan is het wrak ontdekt van een Duits oorlogsschip dat betrokken was bij één van de meest mysterieuze zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Australische premier Kevin Rudd zondag aangekondigd.

Belga

Begin deze maand startte een stichting met financiële steun van de Australische overheid een grootschalige zoektocht naar de HMAS Sydney, het vlaggeschip van de Australische vloot dat in 1941 in aanvaring kwam met de Kormoran, een veel kleinere, als Nederlands koopvaardijschip vermomde Duitse hulpkruiser.

Na een korte, maar hevige strijd zonken beide schepen. Geen van de 645 bemanningsleden van de Sydney werden ooit teruggevonden. Het was het grootste schip dat een land tijdens de Tweede Wereldoorlog II verloor zonder dat er overlevenden werden teruggevonden. De meeste Duitsers konden zichzelf wel in veiligheid brengen.

De Australiërs reageerden destijds met verbijstering op het nieuws dat een omgebouwd koopvaardijschip een moderne oorlogsbodem als de Sydney tot zinken kon brengen. Over het drama doen nog steeds de wildste verhalen de ronde. De ontdekking van de Kormoran, die zondag werd gevonden op 241 kilometer van de kust van Shark Bay in het westen van Australië, brengt het land volgens premier Rudd alvast een stap dichter bij de opheldering van de locatie van de Sydney.

Wanneer het wrak eindelijk wordt teruggevonden, zal het raadsel van het heengaan van de Sydney eindelijk opgelost kunnen worden, zo verklaarde oud-luitenant Ean McDonald, die in de aanloop naar de oorlog nog op de Sydney diende. "Er is steeds twijfel blijven bestaan over het hele verhaal, hoe de Sydney werd verrast en tot zinken werd gebracht. De vele vragen kunnen allicht opgelost worden wanneer het schip wordt gevonden", zei hij.