'Moest ik nu jong zijn, zou ik geen prostituee meer worden'

Met haar boek ‘The Happy Hooker’, dat al ruim 18 miljoen keer over de toonbank ging, groeide de Nederlandse Xaviera Hollander (64) uit tot ‘s werelds bekendste prostituee. Het Nederlandse seksicoon was gisteravond te gast in CC De Bogaard in Sint-Truiden voor de boekvoorstelling van ‘Visages d’amour’, waarin de Neerpeltse fotografe Malou Swinnen prostituees portretteert. Wij konden Xaviera gistermiddag al spreken en trokken met ‘s werelds bekendste hoer naar, jawel, de Chaussée d’Amour.

BR />

Xaviera Hollander is zonder meer een autoriteit in de prostitutiewereld. In de jaren ‘70 raakte de Nederlandse sexy blondine wereldberoemd toen ze in haar bestseller ‘The Happy Hooker’ een boekje opendeed over haar leven als luxeprostituee van een florissant bordeel in New York. Hollander gaf ook jarenlang advies over seksuele problemen in het Amerikaanse tijdschrift Penthouse. Over de Chaussée d’Amour in Sint-Truiden wandelt ze dan ook alsof ze over de vrijdagochtendmarkt gaat.

Xaviera, heb je compassie met de meisjes als je ze hier achter de ramen ziet kronkelen?

“Nee, helemaal niet. Ze weten natuurlijk waarom ze hier zitten en ze worden er ook voor betaald. Al moet ik zeggen dat hetgeen zij doen niet helemaal te vergelijken is met wat ik destijds deed. Ik was een callgirl. Ik heb nooit met lingerie achter zo’n raampje gezeten.”

Raad jij jonge meisjes af om in de prostitutie te gaan?

“Nee, ik ben niet zo’n belerend type. Alleen raad ik meisjes aan om zich goed te informeren, dat ze weten in welk milieu ze terechtkomen. Er zijn nog altijd te veel jonge, onwetende prostituees die een pooier hebben die hen alle hoeken van de kamer laat zien. Als callgirl heb ik dat nooit meegemaakt, dan zit je in een heel ander milieu.”

Ooit spijt van gehad, dat je in de prostitutie bent gegaan?

“Nee, maar moest ik nu jong zijn, zou ik het niet meer doen. Met al die smerige ziektes van tegenwoordig heb ik er toch een beetje een afkeer van gekregen.”

Achtervolgt je verleden als Happy Hooker jou nog altijd?

“Bijna dagelijks. Ik word de laatste dagen bijvoorbeeld constant aangesproken over het seksschandaal rond die Amerikaanse ex-gouverneur Spitzer. De prostituee waar die Spitzer - hij had eigenlijk beter Spritzer geheten (buldert) - mee in bed dook, noemde zich blijkbaar Tania Hollander. Nu krijg ik de hele tijd telefoon van Amerikaanse kranten die mij vragen of ik de moeder ben van dat meisje. Nu, was dat het geval geweest, dan heeft dochter het wel veel verder geschopt dan moeder. Dat meisje verdient als prostituee 5.000 dollar per uur, ik kreeg destijds maar 100 dollar voor een uur.”

Ben je er eigenlijk rijk van geworden?

“Nee, door al die rechtzaken en arrestaties die ik achter de rug heb (Hollander belandde verschillende keren in de gevangenis toen ze een bordeel uitbaatte, red.) heb ik aan mijn prostitutieperiode geen geld overgehouden. Maar door mijn verhaal te doen - ik heb in totaal achttien boeken geschreven - heb ik er uiteindelijk toch nog goed aan verdiend.”

“Ik geef je een goede raad, als je ooit een boek wilt schrijven, schrijf dan een seksboek: succes verzekerd. Ik heb eens een boek geschreven over de dood van mijn moeder, een heel mooi, emotioneel boek, maar een bestseller is dat niet geworden, hoor."

Doet je dat plezier, dat een callgirl zich naar jou vernoemt?

“Dat vind ik best leuk. Tja, ik ben blijkbaar nog altijd het lichtend voorbeeld voor jonge callgirls. En eigenlijk komt het mij op dit moment heel goed uit dat mijn naam gelinkt wordt aan dat seksschandaal. Ik heb net een nieuw boekje uit in Amerika: ‘The Happy Hooker’s Guide to Sex: 69 Orgasmic Ways to Pleasure a Woman’. Daarin geef ik 69 tips om een vrouw te plezieren.”

“Uiteindelijk zullen er drie van die gidsjes verschijnen, er komt er nog een eentje over hoe je een man moet plezieren en eentje hoe je een homofiele man het hof kan maken.”

Hoe weet jij hoe je een homofiele man moet plezieren?

“Dat is toch ongeveer hetzelfde als wanneer een vrouw een man moet plezieren, alleen is er dan geen schede in het spel (lacht). En hoe je een vrouw moet plezieren, weet ik ook. Ik ben al heel mijn leven biseksueel.”

Die Amerikaanse ex-gouverneur heeft zo’n 50.000 euro gespendeerd aan hoerenlopen. Had jij ook zulke klanten?

“Met politici dook ik niet te veel in bed, die waren veel te saai. Maar ik heb wel met verschillende zakenmannen en filmsterren tussen de lakens gelegen en die zaten echt niet op hun geld.”

Waren er prominente mannen klant bij jou van wie het nog altijd niet geweten is dat ze prostituees bezochten?

“Tja, dat ga ik niet aan jouw neus hangen. Als callgirl noem je natuurlijk nooit namen, dan breng je het beroep in gevaar.”

Hoe is het met je huwelijk (Xaviera trouwde anderhalf jaar geleden met de Nederlander Philip de Haan, red.)?

“Perfect. Ik heb een heerlijke man, die ook nog eens tien jaar jonger is. Philip is een heel brave man, maar heeft ook een rebels kantje, en daar houd ik wel van. En we hebben beloofd elkaar eeuwig trouw te blijven.”

Heb je nog vertrouwen in monogame mannen? Je hebt veel schuinsmarcheerders over de vloer gekregen.

“De mijne is trouw, daar ben ik zeker van (lacht). Ach, als je je man op tijd en stond pleziert en hem niet te veel verwaarloost, dan gaat hij niet op een ander.”

Waarmee dood je je dagen tegenwoordig?

“Vooral met mijn bed and breakfast-hotel dat ik al een tijdje run in een schitterend pand in Amsterdam. Die zaak loopt heel goed. Blijkbaar zijn er nog altijd veel mensen die Xaviera Hollander eens van dichtbij willen zien (lacht).”

Zijn er mensen die denken dat het een soort sekshotelletje is?

“Er zijn er die dat denken, ja. En nog meer die het hopen (lacht). Door mijn naam krijg ik hier een mélange van klanten: zakenmannen, toeristen, maar ook travestieten en swingers... En ja, het gebeurt wel eens dat het hier een beetje uit de hand loopt, dat het tot een klein orgietje komt. Laten we zeggen dat het niet de regel van de dag is., maar er zijn hier toch al genoeg boeiende dingen gebeurd, dat ik er boek over kan schrijven en dat ben ik dan ook aan het doen. ‘Wall Talk’, gaat dat heten. Als de muren konden praten, zeg maar...”

Krijg je in je bed and breakfast wel eens oneerbare voorstellen in de trant van: ‘Kom je mij vannacht instoppen?’ of ‘Mag ik de rekening in natura betalen?’

“Natuurlijk krijg ik die (lacht). Maar ik heb je toch al gezegd dat ik mijn man trouw ben.”

Koen SNOEKX

De tentoonstelling ‘Visages d’amour’ van Malou Swinnen loopt nog tot 13 april in cc De Bogaard in Sint-Truiden.