Geen buitenlanders in ontploft depot Albanië

De Albanese eerste minister Sali Berisha heeft zaterdagavond verklaard dat "geen enkele buitenlandse staatsburger" zich in het depot bevond waar zich een reeks krachtige explosies hebben voorgedaan. Hij verklaarde ook dat de zoektocht naar slachtoffers zondag voortgezet wordt.

Belga

"Vanmorgen was geen enkele buitenlandse staatsburger in deze demontagefabriek aan het werk", zei Berisha tijdens een persconferentie in de hoofdstad Tirana. Op het moment van de eerste explosie waren Albanese militaire experts bezig obussen te demonteren. Ze werden daarbij geholpen door werknemers van een Amerikaanse firma die onder contract staat bij de NAVO. Die firma moet het Albanese leger helpen zijn munitievoorraden onschadelijk te maken.

"De zoektochten gaan morgenochtend (zondag) verder want nu gaan de explosies nog altijd door en is het onmogelijk de hulpoperaties tijdens de nacht verder te zetten", zei Berisha. De eerste minister bevestigde de voorlopige balans van vijf doden en tweehonderd gewonden.

"De balans kan nog oplopen. Momenteel zijn we bezig de lijsten na te kijken van de personen die vanmorgen in het depot aan het werk waren."

Op het ogenblik van de explosie waren ongeveer 121 mensen aanwezig, zei Berisha. Hij voegde er aan toe dat veel mensen na de eerste explosie konden vluchten en een schuilplaats vonden. Nog volgens de eerste minister zijn in totaal vierduizend burgers, die in de gemeenten grenzend aan het depot wonen, geëvacueerd.