Hongaarse politie jaagt betogers uiteen

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de politie zaterdagavond enkele honderden extreemrechtse betogers met traangas uit elkaar gedreven. Dat gebeurde in de marge van ceremonies naar aanleiding van de nationale feestdag. Rond 22.30 uur was de rust weergekeerd in de straten van Boedapest, waar de politie evenwel nog altijd op zoek was naar kleine splintergroepen.

Belga

De enkele honderden manifestanten, die de socialistische eerste minister Ferenc Gyurcsany wilden "doen vluchten", kwamen uit een groep van zo'n tweeduizend radicaal nationalistische betogers. Die waren eerder op de dag bijeengekomen. De onvrede bij de betogers is gaat terug tot 9 maart. Op die dag behaalde de Fidesz, een belangrijke oppositiebeweging, een overwinning bij een referendum waartoe ze zelf had opgeroepen.

Met het referendum wou ze enkele onpopulaire hervormingsmaatregelen van de regering blokkeren door eerste minister Ferenc Gyurcsany tot ontslag te dwingen en zo tot vervroegde verkiezingen te komen. De regering bleef evenwel zitten, wat leidde tot grote ontevredenheid bij radicale formaties.