Renovatiepremies te laat uitbetaald

De renovatiepremie is zo'n groot succes dat de dienst Wonen-Vlaanderen kampt met achterstand in de uitbetaling ervan. Minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (Open VLD) zegt dat vier extra aanwervingen het probleem kunnen oplossen.

Belga

Sinds maart 2007 kan al wie zijn woning verbouwt een renovatiepremie aanvragen. De woning moet minstens 25 jaar oud zijn en de aanvrager mag niet meer dan 35.000 euro verdienen per jaar (als alleenstaande) of 50.000 euro (samenwonenden). De Vlaamse overheid betaalt dan 30 procent van de werken terug.

CD&V-parlementslid Joke Schauvliege vroeg bij Keulen cijfers op en die bevestigen dat de verwerking van de aanvragen inderdaad achterstand heeft opgelopen. Tussen 1 juli en 31 oktober 2007 werden 5.324 dossiers voor een renovatiepremie ingediend. Daarvan werden er 1.252 - of bijna één op vier - niet binnen de wettelijke termijn van drie maanden afgewerkt, erkent Keulen. Ook de verwerking van de Verbeterings- en Aanpassingspremie (VAP) loopt vertraging op.

Keulen noemt als eerste oorzaak het grote succes van de renovatiepremie. "Oorspronkelijk werd het aantal aanvragen geschat op 12.000 dossiers op jaarbasis. In 2007 zijn er echter 16.170 aanvragen binnengekomen op negen maanden tijd. Hierdoor werd de dienst Wonen-Vlaanderen de eerste maanden overstelpt met aanvragen, waardoor er met een serieuze achterstand begonnen moest worden."

Behalve het onverwacht grote aantal aanvragen zorgden ook personeelsproblemen voor vertraging. Intussen wordt de achterstand van de eerste maanden afgebouwd, maar omdat de aanvragen blijven binnenstromen gebeurt dat pas geleidelijk. Het kabinet-Keulen zegt dat binnenkort vier extra aanwervingen die inhaaloperatie kunnen bespoedigen.