Belgische toeristen in Guatemala vrijgelaten

De vier Belgische toeristen die ontvoerd waren in Guatemala zijn vrijgelaten. De twee koppels, afkomstig uit Wortegem-Petegem en Zwevegem, zijn gezond. Dat zegt François Delhaye, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De vier zijn op weg naar de hoofdstad Guatemala-stad.

Belga

De vier Belgische toeristen werden vrijdag gegijzeld door inheemse boeren in het noordoosten van Guatemala. Zaterdagavond omsingelden veiligheidstroepen in boten en helikopters de boeren. Daarbij werden de Belgen, twee vrouwen en twee mannen, bevrijd.

Ze zijn nu met een boot op weg naar Puerto Barris en van daaruit vertrekken ze met een vliegtuig naar Guatemala-stad, zegt Delhaye. Of ze nadien terug naar België komen, moeten ze zelf beslissen, aldus de woordvoerder.

Volgens Delhaye zou de Guatemalaanse politie in ruil enkele boeren, die gevangen zaten, vrijgelaten hebben. Dat nieuws moet echter nog bevestigd worden. Vast staat dat de regering in Guatemala de voorbije uren onderhandeld heeft met de gijzelnemers.

De vier Belgische toeristen waren twee koppels. Volgens de gegevens van Buitenlandse Zaken gaat het om Erik Stofferis en Jenny Belan uit Wortegem-Petegem en Gabriel Vanhuysse en Marie Dubois uit Zwevegem.

De Gucht verheugd over vrijlating

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verheugt zich over de vrijlating van de vier Belgische toeristen in Guatemala. De Gucht wil de overheid van Guatemala uitdrukkelijk feliciteren voor hun doeltreffende aanpak, die een vreedzame oplossing van deze gijzeling heeft mogelijk gemaakt.

Minister De Gucht wil in het bijzonder z'n ambtgenoot bedanken voor de uitstekende samenwerking tijdens deze crisis. De diensten van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken waren constant in contact met de Guatemalese autoriteiten.

De Belgische toeristen zijn momenteel in Puerto Barrios. Later op de dag vliegen ze met een vliegtuig naar Guatemala-stad, waar ze rond 20.00 uur (Belgische tijd) aankomen en waar ze onthaald worden door de Belgische ambassadeur. Die is onderweg van San José, de hoofdstad van Costa Rica, naar Guatemala-stad. België heeft geen ambassade in Guatemala.

De Belgen overnachten in het grootste hotel van de stad. Daar krijgen ze ook bezoek van de vicepresident van Guatemala.