Huis van Afgevaardigden debatteerde uitzonderlijk met gesloten deuren

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag achter gesloten deuren gedebatteerd omtrent wetgeving in verband met de terreurbestrijding. Het is zelden gebeurd dat de volksvertegenwoordigers hun toevlucht tot deze procedure namen.

Belga

Sinds 1825 heeft het Huis - donderdag inbegrepen - nog maar vijf keer vergaderd zonder dat publiek of pers was toegelaten. Volgens de CNN gebeurde dit voor het eerst sinds 1983 en op verzoek van de Republikeinse minderheid omdat er geheime informatie op tafel zou komen. Meerdere Democraten sputterden tegen, maar zwichtten uiteindelijk.

Het debat draaide rondom het omstreden - door (de Republikeinse) pressident George Bush goedgekeurde - aftappen door de inlichtingendienst NSA van de telefoon en de e-mail van terreurverdachten in de VS met het buitenland zonder toestemming daartoe van een (onderzoeks)rechter. Nog specifieker ging het om het verlenen van immuniteit aan telecomoperatoren die hun medewerking aan dit afluisteren hebben verleend, zonder dat daarvoor wetgeving voorhanden was.

Het Witte Huis wil die retroactieve bescherming aanreiken aan die operatoren en de Senaat heeft daarvoor het licht reeds op groen gezet. Maar de Democraten in het Huis willen rechtszaken tegen die operatoren toelaten, waarbij zij voor een rechbank achter gesloten deuren zouden kunnen argumenteren, de geheime informatie in de hand.

De stemming in het Huis zou vandaag/vrijdag moeten plaatsvinden. Bush heeft met een veto gedreigd als de Democraten hun slag thuishalen.