'Samenwerking met verenigingen is goed'

Het is vandaag verre van kommer en kwel wat de straathoekwerking in Boom betreft. Straathoekwerker Jo Goorden evalueert de situatie positief. Ook Nour en Intisaar, de werking voor allochtone jongeren, doen het heel goed.

mvastenhaeck

BR>

“Dat er in het verleden wat is misgelopen met het jeugdhuis en de straathoekwerking, laat ik voor de verantwoordelijken van toen”, zegt straathoekwerker Jo Goorden. ”We zijn enkele jaren verder en zien de toekomst hoopvol tegemoet.” Hij doet dit werk in Boom sinds augustus vorig jaar. Daarvoor was hij tien jaar coördinator voor het straathoekwerkersoverleg in de provincie Antwerpen.

“Er is een goede samenwerking met het gemeentebestuur en de bestaande (jeugd)verenigingen”, zegt hij. “Ik kan vandaag alleen maar bevestigen dat er van fundamentalisme bij de jongerenwerkingen geen sprake is.

Boom is erin geslaagd, in tegenstelling tot heel wat andere plekken, om de allochtone medeburgers niet geconcentreerd te laten samenwonen. Dat bevordert alleen maar de integratie”, verduidelijkt Goorden. Hij is vandaag bezig met onder meer buurtsporten en het organiseren van allerlei jongerenactiviteiten.

“Het is opvallend hoe goed er tussen allochtonen en autochtonen wordt samengewerkt en gespeeld”, gaat hij voort. Jo Goorden hoopt dat er snel een jeugdhuis komt om een generatie jongeren niet te verliezen.

Noûr en Intisaar

Ook Noûr-voorzitter Nourdine Elkaouakibi bevestigt dat de jongerenvereniging heel goed werkt. De vereniging is haar vaste stek in de Kerkhofstraat aan het verbouwen. Noûr heeft een honderdtal leden van wie er op activiteiten 20 tot 35 aanwezig zijn. Ze doen veel sportactiviteiten maar ook kwissen, schaatsen, bowlen en uitstappen naar de Zoo.

“Voor ons is het belangrijk dat jongeren tussen elf en zeventien jaar van de straat zijn en zich zinvol bezighouden. Er wordt voorrang gegeven aan studeren. Als er een jeugdhuis komt, zullen we graag samenwerken. Het moet wel een actief jeugdhuis zijn, niet een waar jongeren samenkomen om in een zetel te liggen of aan de toog te hangen. Al kan dat af en toe geen kwaad”, zegt Elkaouakibi.

Een ander belangrijk punt is volgens hem dat deze jongeren leren vergaderen, zich structureren en mondig zijn. “We steken ook energie in het leren solliciteren met de juiste attitude”, vertelt hij. De meisjeswerking Intisaar wordt binnenkort weer opgestart. Daar waren tijdelijk wat organisatorische problemen, maar die zijn binnenkort van de baan.

Jan BOEY

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio