Teughels Kinderen sluit zijn deuren

Na goed honderdveertig jaar sluit de familiezaak Teughels Kinderen in de Mechelse wijk Battel over enkele weken voorgoed de deuren. Het ‘Mielecentrum’ ruimt plaats voor een woonproject met luxe-appartementen.

mvastenhaeck

BR>

De geschiedenis van het huidige ‘Mielecentrum’ Teughels Kinderen begint in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen Jozef Teughels aan de brug over de Vaart in Battel een smederij oprichtte. “Voordien verhuurde hij samen met zijn twee broers in de Adegemstraat stootkarren”, vertellen Maria en Michel Teughels, samen met hun broer Guido de laatste zaakvoerders van het familiebedrijf. “Zijn zoon Jan Pieter Teughels heeft de zaak voortgezet. Vervolgens nam onze vader, Louis Teughels, ze over. Hij startte met de verkoop van landbouwwerktuigen en allerhande andere materialen. Later kwamen daar nog kachels bij en uiteindelijk ook nog witgoed. De laatste vijftigtal jaar bouwden we een reputatie op als specialist van Miele-toestellen.”

Met de huidige zaakvoerders Maria, Michel en Guido Teughels is de zaak dus aan zijn vierde generatie toe. “Vroeger stonden onze gebouwen op tien meter van de Vaart. Maar door de aanleg van de hotelweg moesten we opschuiven”, vertellen Maria en Michel. “We hebben ook tweemaal de brug over de vaart weten opblazen, in 1940 en 1944. De tweede keer moesten de Duitsers zo snel vluchten dat ze het dynamiet op de brug hadden laten staan. Daardoor liep de zaak, de magazijnen, het werkhuis en de woning zware schade op.”

De familiezaak kwam al die stormen te boven, maar midden april valt toch definitief het doek. Het ’Mielecentrum’ maakt plaats voor een project met luxe-appartementen en kantoorruimte. “We zijn op een bepaalde leeftijd gekomen. Daarom hebben we zelf het initiatief genomen om de zaak stop te zetten. Er waren verschillende geïnteresseerden voor een overname, maar hun plannen kregen geen steun van de overheid.

Toen de projectontwikkelaar aanklopte, hebben we toegehapt”, zeggen Maria en Michel nog. “Onze sluiting valt heel wat van onze klanten zwaar, net als ons trouwens. De klanten zijn ons dankbaar omdat we hen altijd goed hebben voortgeholpen, en wij zijn hen zeker zo dankbaar voor hun trouw. Ook de jarenlange inzet van onze herstellers waarderen we enorm.”

Jan VAN DE POEL

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio