Wielrennen - Tirreno-Adriatico: Freire is de snelste in 1e rit

Print
De Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) heeft woensdag de eerste etappe in Tirreno-Adriatico (Ita/BC) gewonnen, een rit over 160 km van en naar Civitavecchia.
De Spanjaard klopte in de spurt de Italiaan Alessandro Petacchi (Milram) en de Spanjaard José Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne). Tom Boonen (Quick-Step) spurtte niet mee. Freire wordt uiteraard ook de eerste leider.

De eerste etappe van de Tirreno-Adriatico leverde aan de zonnige kust in de buurt van Rome de gedroomde massaspurt op. Die werd zoals vorig jaar niet gewonnen door Robbie McEwen en ook niet door de plaatselijke held Alessandro Petacchi maar door Oscar Freire.

De rit werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van Mickail Ignatiev en Yuriy Krivtsov. Die gingen na 38 km aan de haal, kregen van het peloton nooit veel meer dan zeven minuten voorsprong en in de laatste van drie lokale ronden of op minder dan vijf km van de finish werden ze ingelopen.

Toen al was duidelijk dat Tom Boonen zich niet zou mengen in het sprintdebat. Onze landgenoot geraakte ondanks de inspanningen van Paolo Bettini en Stijn Devolder niet vooraan. Wel vooraan was de weliswaar korte trein van Milram en dat zou Petacchi zuur opbreken. Robbie McEwen manoeuvreerde zich immers in het wiel van Petacchi en zijn makker Zabel en de Australiër ging keihard door de laatste bocht. Hij kon echter te weinig voorsprong nemen en zag hoe Petacchi zijn eerste zege van 2008 binnenhaalde.
Nu in het nieuws