"Ik wil me op 10.000m toespitsen"

Haile Gebreselassie heeft woensdag bevestigd dat hij zich voorbereidt om een olympisch ticket voor de 10.000 meter te bemachtigen. Dat maakte de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) bekend. Twee dagen geleden stelde zijn makelaar nog dat het 99% zeker was dat de Ethiopiër de olympische marathon van Peking links zou laten liggen.

Belga

Gebreselassie, wereldrecordhouder op de marathon en tweevoudig olympisch (1996 en 2000) en viervoudig wereldkampioen (1993, 1995, 1997, 1999) op de 10.000 meter, wil zich op de atletiekmeeting van het Nederlandse Hengelo, op 24 mei, plaatsen voor de 10.000 meter op de Spelen van Peking. "Ik zou geen beslissing genomen hebben als ik geen vertrouwen had in mijn capaciteiten", verklaarde hij op de website van de IAAF. "Ik wil erbij zijn in Peking en er het snelst lopen. Dat is heel belangrijk voor mij", stelde hij.

Enkele dagen geleden had zijn manager, Jos Hermens, nog laten weten dat Gebre past voor de olympische marathon. De Ethiopiër is astmapatiënt en vreest "de warmte, vochtigheid en vervuiling" van de Chinese hoofdstad. Gebre zelf had de deur naar de marathon nog op een kier laten staan, als die op een andere locatie gehouden zou worden.

Om een van de drie geselecteerde Ethiopiërs te worden op de 10.000 meter van Peking moet Gebreselassie het onder andere opnemen tegen olympisch en drievoudig wereldkampioen Kenenisa Bekele en vice-olympisch kampioen Sileshi Sihine. De 34-jarige Gebreselassie eindigde op de Spelen van Athene in 2004 nog als vijfde op de 10 kilometer.