Groot-Brittannië verhoogt taksen op alcohol

De Britse minister van Financiën Alistair Darling heeft woensdag een verhoging aangekondigd van de taksen op alcohol.

Belga

"Terwijl de inkomsten stijgen, is alcohol goedkoper geworden", aldus Darling bij de voorstelling van de begroting 2008/2009 in het Lagerhuis. "In 1997 kostte een fles wijn gemiddeld 4,45 pond (5,80 euro) in huidige termen, vandaag betaal je in de supermarkt gemiddeld 4 pond (5,20 euro) voor een fles wijn", aldus Darling. Daarom wil Darling de taksen op alcohol gevoelig verhogen, onder andere door een verhoging van de accijnzen met 6 procent, een maatregel die zondag ingaat.

Dat betekent dat een pint 4 pence (5 eurocent) en een wijnfles 14 pence (18 eurocent) duurder wordt. Daarenboven zullen de accijnzen vier opeenvolgende jaren met 2 procent bovenop de inflatie stijgen.

De Britse artsenbond BMA juicht de beslissing van Darling toe, vooral ook omdat veel Britten kampen met een alcoholprobleem. Het zogenaamde "binge drinking", overmatig veel alcohol drinken met als enige doelstelling zich zo snel mogelijk te bezatten, is een populair tijdverdrijf in Groot-Brittannië.

"De belastingverhoging zal misschien onpopulair zijn bij een deel van het publiek, maar ik hoop dat ze uiteindelijk zullen inzien dat alcoholmisbruik een echt probleem is in ons land", aldus dokter Vivienne Nathanson.

Rob Hayward, voorzitter van de British Beer and Pub Association, liet dan weer weten dat de maatregel alle bierdrinkers treft. "Gerichte maatregelen waren een betere oplossing geweest", klinkt het.

Nu in het nieuws