Moord Lionel Isenge: burgerlijke partijen houden pleidooi

Print
Op het assisenproces over de moord op de 22-jarige Lionel Isenge zijn de advocaten van de burgerlijke partijen vandaag begonnen met hun pleidooien.

"Orson" Mangala Ikete (21), "Mulayi" Fabrice Mukuna (21), Tchibamba Lomami (21), "Grace" Pedro Garcia Kialanda (20) en "Pirate" Trésor Mutamba (23) staan terecht voor de moord op de jongeman. In de nacht van 22 op 23 oktober 2005 zouden zij Isenge hebben neergestoken voor discotheek "Lounge Bar" in hartje Brussel.

"Lionel Isenge was het doelwit en Grace Kialanda moest een test ondergaan, een examen doen om te worden opgenomen in de bende van de Black Wolves. De vijf beschuldigden behoren zonder twijfel tot die bende. Grace Kialanda heeft de dodelijke messteek toegebracht, nadat zijn kompanen het slachtoffer hadden afgezonderd", zei meester Delphine Kips.

Meester Vincent Lurquin stelde dat de verklaringen van Grace Kialanda onwaarschijnlijk zijn. Kialanda verklaarde eerder dat hij het mes vasthield en dat zijn arm gestrekt was, en dat het lichaam van het slachtoffer vervolgens tegen het mes kwam. De wetsdokter stelde echter vast dat het mes met extreem geweld in het lichaam van het slachtoffer was gezet.

Meester Gilles Vanderbeck had het over "Pirate" Mutamba, die volhoudt dat hij tijdens de gebeurtenissen in de discotheek was en dat hij geen lid is van de Black Wolves. Vanderbeck wees op een proces-verbaal van de speurders waarin staat dat leden van de Black Wolves geboren moeten zijn in 1986, maar dat de vorige generatie, die geboren in 1984, ook een bende vormde, de Black Style. "Mutamba was lid van de Black Style, maar het is dezelfde bende. Hij is ouder, een gewelddadige die al gekend is voor diefstal met geweld en ook voor groepsverkrachting", luidde het.

Woensdagnamiddag begon meester Alain Vergauwen van de burgerlijke partijen met zijn pleidooi. De procureur-generaal zal zijn requisitoir houden in de late namiddag.

Nu in het nieuws