Discussie over koopkracht verloopt zeer moeizaam

Premier in spe Yves Leterme en de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen zijn dinsdagavond rond 21.30 uur uit elkaar gegaan. Ze bogen zich sinds 18.00 uur over het thema koopkracht uit de ontwerp-regeerverklaring. De discussie verliep volgens verschillende bronnen zeer moeizaam.

Belga

Bij het begin van de vergadering op het kabinet van CD&V-vicepremier Yves Leterme lieten zowat alle partijvoorzitters weten dat de sfeer aan tafel maandag goed was. De wil om vooruitgang te boeken, is er, luidde het.

Dat was op de vergadering dinsdagavond een stuk minder het geval, bevestigden verschillende bronnen. Naar verluidt veroorzaakte heel het hoofdstuk over koopkracht heibel tussen liberalen enerzijds en PS en cdH anderzijds. Er was niet alleen discussie over dé liberale eis bij uitstek - een verlaging van de belastingen -, maar ook over tal van andere maatregelen om de koopkracht te verhogen, zoals onder meer het optrekken van sociale uitkeringen.

Volgens de krant Le Soir kosten de voorstellen van MR-voorzitter en minister van Financiën Didier Reynders voor een fiscale hervorming 3,3 miljard euro. Socialisten en christendemocraten willen ook een deel van de (krappe) budgettaire ruimte reserveren voor sociale maatregelen. Het gaat dus om een strijd over prioriteiten leggen. De liberalen lieten de voorbije weken verschillende keren weten dat ze als grootste politieke familie vooral inhoudelijk willen wegen op de regering.

In elk geval gaat de discussie over de regeerverklaring woensdag gewoon weer voort. De vergadering gaat om 12.30 uur van start.