Geheimen justitiepaleis onthuld

Vijf dagen lang keert Gazet van Antwerpen het Dendermondse justitiepaleis binnenstebuiten. Van de kelder met de cellen tot de hoge toren vol archieven, overal kloppen we aan en vragen we wat er zoal gebeurt.

tderyck

BR />

Den nieuwen tempel van het gerecht, schooner, ruimer en prachtiger dan de oude. Zo omschreef gouverneur van Oost-Vlaanderen André de Kerckhove de Dentergem het justitiepaleis van Dendermonde bij de plechtige inhuldiging ervan op maandag 4 april 1927. Vandaag, maandag 10 maart 2008, is het justitiepaleis nog altijd schoon en prachtig, maar ruim is het allang niet meer.

Nog altijd wordt er recht gesproken in dit statige gebouw met zijn imponerende toren. Hier vinden elke dag van de week zittingen plaats in de burgerlijke- of de strafrechtbank. Die zijn, op een paar uitzonderingen na, openbaar. En dat maakt dat iedereen die het wil, het gebouw binnen kan stappen en plaats kan nemen op de harde publieksbanken om recht te horen spreken.

Ook wie wil dat recht geschiedt, kan er terecht. Het is dan ook de hele dag door een komen en gaan in het openbare gedeelte van de rechtbank. Maar er gebeurt nog veel meer in dat gebouw. Benieuwd naar wat er zich allemaal afspeelt, doolde Gazet van Antwerpen twee weken rond in de gangen van ’het paleis’.

We lieten ons rondleiden door conciërge Bert Biva, kwamen onderweg een bankkantoor tegen en zagen hoe arbeiders vijf nieuwe cellen in de kelder bouwen. We hoorden hoe lang de verbouwingen van de lege eerste etage aanslepen, terwijl de mensen van de burgerlijke griffie bijna wijze van spreken op elkaars schoot moeten zitten.

We maakten kennis met de mensen die er werken. En dat zijn er heel wat. Gevangenbewaarders, onderzoeksrechters, bedienden, allemaal hebben ze er hun eigen plekje. De poetsvrouwen, de tolken, advocaten en deurwachters, allemaal maken ze deel uit van deze bijzondere biotoop.

In de nieuwste editie van onze reeks Binnenste Buiten nemen we u mee naar deze wereld. Vijf dagen lang presenteren we op twee volle bladzijden een stukje belangrijk en boeiend Dendermonde, waarmee mensen meestal met tegenzin kennismaken.

RoVH

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio