Myanmar laat geen waarnemers toe bij referendum over grondwet

De junta van Myanmar laat geen onafhankelijke waarnemers toe bij het referendum dat in mei wordt gehouden over een nieuwe grondwet.

AP Ned

Ibrahim Gambari, de gezant van de Verenigde Naties in Myanmar, kwam zaterdag met het voorstel om waarnemers bij het referendum toe te laten. Het idee werd verworpen omdat de komst van waarnemers de soevereiniteit van het land in gevaar zou brengen. De junta stelt ook geen prijs op technische ondersteuning van de VN. Een datum voor het referendum is nog niet vastgesteld.

De junta kondigde het referendum vorige maand aan. Vorig jaar werden de richtlijnen voor een nieuwe grondwet goedgekeurd en een door de junta samengestelde commissie stelt momenteel een ontwerpgrondwet op.

Myanmar zit zonder grondwet sinds het leger in 1988 met geweld een eind maakte aan massale demonstraties voor democratische hervormingen. In 1990 werden er voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden, maar het leger weigerde de macht af te staan aan de winnaar, de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

De oppositie wordt nog altijd onderdrukt en is ook niet betrokken bij de opstelling van de grondwet. Tegenstanders van de junta hebben reeds gezegd weinig vertrouwen te hebben in het democratisch gehalte van de nieuwe grondwet.