Vrijgelaten Indiër was wel degelijk spion in Pakistan

De Indiase man die deze week vrijkwam na in Pakistan 35 jaar gevangen te hebben gezeten wegens spionage heeft een opmerkelijke bekentenis gedaan: hij was inderdaad een spion.

AP Ned

Kashmir Singh kwam vrij door toedoen van de Pakistaanse minister van mensenrechten Ansar Burney, die in de veronderstelling verkeerde dat hij ten onrechte vastzat, als slachtoffer van de animositeit tussen India en Pakistan. Singh werd in 1973 gearresteerd toen hij als handelaar in elektronica op zakenreis was in Pakistan en werd ter dood veroordeeld.

Sinds zijn executie aan het eind van de jaren '70 werd opgeschort werd er nooit meer naar zijn zaak gekeken, tot Burney president Pervez Musharraf vroeg Singh gratie te verlenen. Vrijdag, drie dagen na zijn vrijlating, zei Singh tegen Indiase journalisten: "Ik deed mijn plicht als spion. Ik was een gewone rekruut. Ik heb in Pakistan 35 jaar mijn mond gehouden."

Singhs vrijlating was bedoeld als humanitair gebaar, dat het vredesproces tussen India en Pakistan verder op weg zou moeten helpen. Zijn bekentenis heeft Pakistan echter ernstig in verlegenheid gebracht en kan een gevaar betekenen voor honderden gevangenen in beide landen die in soortgelijke omstandigheden vastzitten.