Porsche wil aandeel in Volkswagen vergroten tot 75 procent

De Duitse sportwagenbouwer Porsche wil zijn aandeel in de Duitse constructeur Volkswagen vergroten van 31 procent naar 75 procent. Dat meldt het Duitse weekblad Focus.

Belga

Porsche kreeg maandag groen licht van zijn toezichtsraad om een meerderheidsbelang in Volkswagen te nemen. "Ons doel is de creatie van een van de sterkste en meest innoverende auto-allianties ter wereld, die de toegenomen internationale concurrentie aankan", zei Porsche-topman Wendelin Wiedeking.

Porsche breidde in maart 2007 zijn aandelenbelang in Volkswagen al uit tot ongeveer 31 procent. Daarop moest Porsche een wettelijk verplicht bod uitbrengen op alle uitstaande aandelen. Dat bod lag ver onder de waarde van Volkswagen en werd niet geaccepteerd door de aandeelhouders. Sindsdien mag Porsche zijn deelname in Volkswagen verder uitbouwen zonder een bod te doen op de resterende aandelen.

Bij Porsche werken ongeveer 12.000 mensen die jaarlijks 100.000 wagens produceren. Bij Volkswagen zijn er 330.000 werknemers aan de slag die samen jaarlijks 6,2 miljoen auto's produceren.