"Ik hoorde het water in haar longen kolken"

Wat een gezellig dagje in de Ardennen moest worden, draaide uit op een bewogen test voor drie Molse duikers. Tijdens een zwemwedstrijd in de Ourthe redden ze het leven van een vrouw.

ksleurs

BR />

’Negen kilometer boven water blijven’, luidde de opdracht van de wedstrijd. De snelstromende Ourthe verwelkomde bijna duizend deelnemers voor een waterfestijn in carnavalsstijl. “De wedstrijd verliep behoorlijk vlot”, vertellen Mollenaars Joeri Huysmans en Bert Burtin.

“Het was een drukke bedoening en iedereen was in een uitgelaten carnavalsstemming. Plots hoorden we geroep van op het water. Niemand had de ernst van de situatie door, er was gewoon te veel lawaai.”

De mannen bemerkten een vlot dat vasthing aan de pijler van een brug. De opvarenden probeerden met man en macht tegen de stroom in weer op koers te komen. “Paniekerige zwemmers maakten duidelijk dat er meer aan de hand was. Ik sprong meteen het water in en vond een vrouw, helemaal blauw verkleurd. Zij was verstrikt geraakt onder het vlot”, aldus Bert. “Ik haalde haar boven water en zwom zo snel mogelijk naar de kant. Met de snelle stroming was dat niet makkelijk.”

Joeri hielp de vrouw mee naar de kant, checkte hartslag en ademhaling en begon meteen met hartmassage en beademing.

“Ik behaalde net de dag ervoor mijn brevet als duikerhulpverlener! Nooit gedacht dat ik het zo snel in praktijk zou omzetten. Een mens beademen is toch iets heel anders dan een pop. Je hoort het water in de longen kolken. Plots begon de vrouw te hoesten en kwam er water uit haar mond. We legden haar in een stabiele houding op haar zij, totdat de ambulance ter plaatse was. Paniek van omstanders zorgde voor lastige situaties, maar de ambulanciers prezen ons moedig optreden.”

Collega-duikers Bart Gilis en Ellen De Wolf ontfermden zich intussen over een onderkoeld tienermeisje en brachten het vlot, waarop nog een hond zat, aan de kant. Dankzij het koelbloedige optreden van de Mollenaars kan de vrouw haar verhaal nog navertellen. “We weten niet wie ze was, ook de organisatie tast in het duister. Maar wij houden er alleszins een goed gevoel én een straf verhaal aan over.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio