Mobiel toilet is 35 jaar oud

Er zijn van die verjaardagen waar je best eens voor gaat zitten. Zo is het precies 35 jaar geleden dat de in Duitsland gekazerneerde Amerikaanse soldaat Fred Edwards het eerste mobiele toilet uitvond.

ksleurs

BR /> De man wilde tijdens manoeuvres niet langer samen met zijn makkers op een plank of in het bos zijn behoeften doen. De Dixi was geboren.

VS-soldaat Fred Edwards weigerde tijdens manoeuvres in Duitsland nog langer met zijn collega-militairen op dezelfde zitbalk in de latrine te zitten. Hij laakte het gebrek aan privacy en vond het een verschrikking om de geuren en geluiden van de anderen te moeten ondergaan.

In zijn garage schroefde hij een mobiele versie van het ‘kleinste huisje’ ineen: een urinoir en een valkuil met gat die door planken aan het zicht van de buitenwereld werden onttrokken.

Zijn mobiel toilet kende zo veel succes dat hij het leger verliet en zich in Duitsland volledig op de productie van wc-eenheden ging toeleggen. Als bedrijfsnaam koos de Amerikaan het woord Dixi, omdat het hem aan zijn Amerikaanse roots herinnerde en het vrolijk klonk voor een al bij al ‘vuile’ aangelegenheid.

Tien jaar lang had hij het monopolie, tot Harald Müller uit Wiesbaden de Dixi imiteerde. Om geen plagiaat te plegen, maakte hij er een zeszijdig designobject van dat hij de Toi Toi noemde. Bijna 15 jaar lang vochten beide concurrenten om de markt, tot de firma Adco beide toiletimperiums fuseerde tot de Dixi-Toi Toi.

In 2007 draaide Adco een wereldwijde omzet van 200 miljoen euro. De Duitse mobieletoiletmagnaat verhuurt intussen 170.000 wc-huisjes met full service in 31 landen. Meestal staan ze opgesteld aan bouwwerven of op evenementen.