"Belg onderschat risico op diabetes"

Ruim zestig procent van de Belgen denkt nooit diabetes te krijgen, terwijl in werkelijkheid maar liefst vier op de tien landgenoten het risico lopen om deze chronische ziekte te krijgen.

ksleurs

BR />

Bovendien weet amper de helft van de Belgen wat de ziekte precies inhoudt. Dat blijkt uit een peiling bij zo’n duizend mannen en vrouwen. Artsen pleiten voor meer preventie en jaarlijkse bloedtesten bij wie tot de risicogroep hoort.

Een op de twintig Belgen leeft vandaag met een diagnose van diabetes. Maar artsen vermoeden dat het reële aantal patiënten veel hoger ligt, omdat nog steeds heel wat landgenoten niet weten dat ze de aandoening hebben.

“De ziekte rukt tegen hoog tempo op”, zegt dokter Ann Verhaegen, voorzitter van de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV). “Die toename geldt voor diabetes type 2, de vorm die vroeger vooral zestigplussers trof. Dat is vaak een sluimerende aandoening, die nogal eens wordt geminimaliseerd zolang er geen duidelijke verwikkelingen zijn. Type 2 komt nu steeds frequenter voor bij jonge dertigers. Ook onder adolescenten en kinderen grijpt deze ziekte om zich heen, als gevolg van een ongezonde levensstijl en obesitas.”