Honderd liter cola per gezin

Ondanks alle publiciteit voor gezonde melkdranken en verse sappen, blijft de Belg frisdrank zuipen.

ksleurs

BR /> Een gemiddeld Belgisch gezin verzet maar liefst 200 liter frisdrank per jaar, waarvan de helft (53%) cola.

Door de slechte zomer was er in juli en augustus 2007 een lichte terugval van het frisdrankverbruik in ons land. Maar het zwoele voorjaar en de zachte winter zorgen samen toch nog voor een algemene stijging in de frisdrankconsumptie.

”Cola blijft met 53% op nummer één”, zegt Marc Mondus van het Brusselse onderzoeksbureau GfK. ”De sport- en energiedranken scoren beduidend slechter.” De consumptie van water moest vorig jaar zelfs het onderspit delven. ”We zien een lichte daling van het mineraalwaterverbruik”, zegt Mondus, ”ten voordele van frisdrank. Maar dat was te verwachten, want in 2006 was het waterverbruik gigantisch gestegen door de mooie zomer.”

De populariteit van frisdrank laat zich volgens Mondus verklaren door het feit dat vooral jongeren smaken willen degusteren. ”Lekkere, zoete smaken geven plezier. We stellen vast dat de frisdrankgebruikers net zo goed gezonde yoghurtdrankjes en met vitamines verrijkte granendranken drinken. Het een sluit het ander niet uit.”

Light scoort goed

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 200 liter frisdrank per jaar. In gezinnen met kinderen ouder dan zes jaar ligt dat cijfer nog aanzienlijk hoger. In Brussel en Wallonië wordt gemiddeld 350 liter per jaar gedronken, wat bijna overeenkomt met een fles per dag. Die grootgebruikers zijn zich toch wat bewust van de gevolgen, want ze kopen voor 40% de light-versie.

Wat opvalt, is dat de Walen avontuurlijker zijn in hun limonadeverbruik en naast appelsien ook pêche, passievruchten, ananas, mango en andere meer exotische limonadevarianten kiezen. Walen drinken ook meer grenadine.