"Somers heeft niet het karakter om Verhofstadt op te volgen"

Open Vld kiest vandaag (zaterdag) een nieuwe voorzitter voor de komende vier jaar.

ksleurs

BR /> Verwacht wordt dat uittredend voorzitter Bart Somers het laken naar zich toetrekt. “Ik heb respect voor Bart maar hij mist het karakter om Verhofstadt te vervangen”, meent gemeenschapssenator Margriet Hermans, samen met Christian De Stoop challenger van Somers.

Toen Margriet Hermans (53) in 1998 toetrad tot ID21, werd daar een beetje schamper over gedaan: “Wéér een BV op een lijst. Hoelang zou het ditmaal duren?” Maar Margriet hield vol. Via een intermezzo bij spirit belandde ze bij de VLD, in het Vlaams Parlement en de Senaat. Vandaag is ze zelfs kandidaat-voorzitter, al lijken haar kansen tegenover Bart Somers niet groot.

“Ik wil nu wel eens weten hoe hoog echte Open Vld’ers mij inschatten en of de leden net als ik vinden dat de partij haar sociale programma moet uitbouwen. Ik denk het wel. Maar als ik word verkozen, dan is dat een grote verrassing. Het programma is maar één factor, het gaat ook om de persoon. Word ik serieus genoeg genomen? We zullen zien.”

Hermans vindt een voorzitter belangrijk voor de uitstraling van het gedachtegoed en het imago van de partij. “Sinds Guy Verhofstadt premier is geworden, zijn we onze bezieler kwijt. Guy is een politiek genie, heel herkenbaar qua inhoud en enorm wervend qua vorm”, zegt Hermans.

“Ik heb veel respect voor Bart, maar hij mist het karakter om die leegte te vullen. Hij wil per se dat onze partij de grootste wordt. Ik vind dat we vooral onze principes moeten verwezenlijken en als we daardoor de grootste worden, des te beter. Door op het centrum te mikken, word je een naprater.”