Donkere wolken hangen boven Posthof

Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad (SAS) stopt eind dit jaar de buurtwerking in het buurthuis Posthof in Berchem. Het taalproject Taaloor, allerlei uitstappen, de cafetaria en de vormingen verdwijnen uit de Patriottenstraat. Voor de arme of de vereenzaamde Berchemnaar dreigt een sociaal drama. Ondertussen is een petitie voor het behoud van de buurtwerking begonnen.

SAS-coördinator Luk Groffy zit verveeld met de situatie. Met het huidige budget van de stad Antwerpen is het onmogelijk om actief te blijven in vijf buurthuizen. In Posthof werken twee SAS-medewerkers. “We beschikken niet over het geld om in alle wijken actief te blijven”, zegt Groffy. “Op basis van objectieve cijfers en enkele gesprekken hebben we alles eens op een rij gezet. De conclusie was dat de noden in Antwerpen-Noord, Borgerhout, Deurne en Kiel groter zijn dan in Berchem. Daarmee ontken ik niet dat er noden zijn in Berchem. Het is een pijnlijke keuze, maar we kunnen niet anders.”

De SAS-medewerkers blijven nog tot eind 2008 actief in Oud-Berchem. “We willen samen een propere oplossing zoeken voor de bezoekers en de vrijwilligers in het buurtcentrum Posthof”, zegt Groffy.

Volgens het kabinet van schepen van Samenlevingsopbouw Leen Verbist (sp.a) was er nooit een discussie met SAS over geld. “SAS oordeelde dat het niet overal aanwezig kan zijn”, zegt Veerle De Gryse, woordvoerster van Verbist. “De beslissing om uit Posthof te trekken, is hun beslissing. Wij zijn ondertussen wel bezig met een globaal beeld over ontmoetingscentra in de stad. Posthof zal daarin ook aanwezig zijn.”

Berchems districtsburgemeester Peter Raats (sp.a) is niet te spreken over de beslissing van SAS. Berchem investeert mee in de buurtwerking in Posthof. “Je zou dan toch minstens kunnen verwachten dat SAS het district betrekt bij zo'n belangrijke beslissing voor Berchem”, zegt Raats. “Ik moest het puur toevallig vernemen. Bovendien worden we in Berchem nu gestraft omdat het hier beter gaat. Dat is wel een zeer verwrongen manier van denken van SAS. Het is in Berchem aan het lukken, dus laten we het mislukken. Ik laat dit niet zonder slag of stoot gebeuren.”

Petitie

Gealarmeerd door de stopzetting van de buurtwerking begonnen enkele Berchemnaars een petitie. Er is zelfs een internetsite. De bestuursraad van Posthof vecht de beslissing van SAS aan. Actieve Berchemnaars roepen op om samen naar een oplossing te zoeken. “In Oud-Berchem wonen veel mensen die van aanpakken weten”, zegt buurtbewoner Maarten Loopmans. “Er worden door buurtverenigingen allerlei feestjes en plezierige activiteiten georganiseerd, die bovendien royaal door het district worden gesteund. Misschien kunnen we een deel van die energie en middelen ook eens een keer inzetten voor een socialer doel, en onze knowhow en capaciteiten gebruiken om mee het buurthuis draaiende te houden.”

Sacha VAN WIELE

www.posthof-moet-blijven.bravehost.com

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio