“We redden ons zelf wel”

Voor het eerst in jaren mag de Mechelse welzijnsorganisatie SOS Hulpbetoon niet rekenen op de gewoonlijke stadssubsidie van 6.000 euro en daar tilt het bestuur zwaar aan.

Wekelijks ontvangt SOS Hulpbetoon een honderdtal gezinnen, dat langskomt om een voedselpakket, en dat al 28 jaar. Sinds een tiental jaar krijgt de organisatie jaarlijks een subsidie voor haar werking. Maar eind 2007 ontving ze een brief waarin werd meegedeeld dat “door de beperkte financiële middelen van de stad het college heeft beslist niet in te gaan op de vraag om steun.”

“Dat maakt ons eerlijk gezegd kregelig”, zeggen voorzitter Rik Nauwelaers en penningmeester Paul Calluy. “Mechelen deelt dit jaar anderhalf miljoen subsidies uit aan welzijnsorganisaties. De 6.000 euro die we steeds hebben gekregen, vertegenwoordigt daarvan dus amper een halve procent. We vragen ons dus af wat we bevoegd schepen Salmi hebben misdaan.” Ook gemeenteraadslid Magda Van Loon (CD&V/

N-VA) nam de beslissing tijdens de laatste Mechelse gemeenteraad op de korrel.

SOS Hulpbetoon vermoedt dat een of meerdere individuele weigeringen aan de basis ervan liggen. “Enkele jaren geleden was de afspraak dat we vroeger enkel aan Belgen pakketten uitdeelden en andere organisaties aan allochtonen, maar dat is al herzien. Vandaag is de helft van onze bezoekers Belg en de andere helft allochtoon. Als wij vandaag een aanvrager weigeren, is dat omdat hij boven de inkomensgrens uitkomt”, zegt Paul Calluy.

Door het wegvallen van de subsidie moet SOS Hulpbetoon zich reorganiseren. “Met de steun konden we vier mensen met een PWA-statuut inzetten. Die middelen moeten we nu halen uit onze verkoop van tweedehandsgoederen. Met dat geld kan dan wel geen voedsel meer worden gekocht”, geeft Rik Nauwelaers nog aan. “We hebben ons ongenoegen kenbaar gemaakt, maar geen reactie gekregen. Daarom moeten we een subsidie van de stad al niet meer hebben, zolang het schepencollege hetzelfde blijft. We redden ons zelf wel.”

“Ik vind het jammer dat het bestuur nog geen contact met mij heeft genomen. De beslissing is door het schepencollege genomen, trouwens toen ik niet aanwezig was. Maar ik wil me daar niet achter verschuilen. De beslissing is genomen op advies van onze diensten, in een periode waarin we werkten aan een zware sanering”, reageert welzijnsschepen Ali Salmi (sp.a-Spirit).

Jan VAN DE POEL

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio