Kapster neemt herensalon over

Ann Ragé neemt zaterdag de schaar van François Coremans in herenkapsalon Franzia aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat over. De nieuwe uitbaatster laat alles bij het oude, zodat ook de originele lichtreclame ’Barber Pole’ blijft hangen waar hij al sinds de jaren zestig hangt.

François Coremans startte

begin jaren zestig als kapper. De Mechelaar en zijn vrouw zagen de Onze-Lieve-Vrouwestraat sindsdien veel veranderen. ”Ooit lagen hier kasseien. Dat maakte een hels lawaai, zeker toen ’s nachts nog paard en kar onderweg naar de vroegmarkt doorreden. De meeste winkels uit die beginperiode verdwenen. Slechts een vijftal daarvan bestaan nu nog”, weet François.

In die 45 jaar heeft hij veel meegemaakt. ”Ik herinner me goed hoe soldaten uit de voormalige kazernes in Mechelen hier ’s avonds binnenstormden. Dan knipte ik snel, zodat ze de volgende ochtend geen straf kregen. De mode is ook fel veranderd. Toen ik begon, waren de kapsels klassiek. Tot The Beatles de trend hebben gezet. Vandaag kan alles door elkaar. Het gebeurt ook dat er jongeren binnenstappen die om een hanenkam vragen”, lacht François Coremans.

Uithangbord

Ann Ragé, die de voorbije

weken nog wat van François’ ervaring in het kapsalon opstak, maakte het al mee. ”Je krijgt hier alle types en leeftijden over de vloer. Dat het enkel mannen zijn, vind ik prima. Heren zijn meestal minder wispelturig. Babbelen kunnen ze soms even goed”, lacht ze. De jonge vrouw, die als kind met haar vader naar Franzia kwam, wil qua aanpak en interieur niets aan het kapsalon veranderen. ”Het is praktisch en goed, dus waarom zou ik? De lichtreclame buiten blijft ook”, verzekert Ann.

Over deze ’Barber Pole’ valt trouwens veel te vertellen. ”Rond 1500 was dit het uithangbord van de chirurgijn-barbier, die haren knipte en ’aderlatingen’ uitvoerde. Rood-blauwe strepen symboliseerden het pure en onzuivere bloed. Dit werd het herkenningsteken van de kappers. Aan Mechelse kapsalons hangt er bij mijn weten geen enkele meer, maar in het buitenland zie je deze lichtreclame nog wel. Zo vinden ongetwijfeld ook de komende jaren veel toeristen via de ’Barber Pole’ hun weg naar deze kapperstoelen”, besluit François Coremans.

Sofie MERCKX

Franzia, Onze-Lieve-Vrouwestraat 98 in Mechelen. Tel.: 0473-56.34.79.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio