Lier kan proloog Ronde van Frankrijk niet aan

Lier stelt zich geen kandidaat voor de organisatie in 2012 van de proloog van de Ronde Van Frankrijk. “Zoiets zou niet realistisch zijn”, zegt burgemeester Vanderpoorten (Open Vld).

Lier bestaat in 2012 achthonderd jaar als stad. Om dit extra luister bij te zetten, suggereerde onafhankelijk raadslid Patrick Tersago om de proloog van de Ronde van Frankrijk naar Lier proberen te halen.

Het schepencollege heeft het voorstel laten onderzoeken. “De uitkoopprijs voor de organisatie van de proloog ligt niet vast, maar Londen heeft vorig jaar ongeveer één miljoen euro betaald. De uitkoopprijs is bovendien maar een fractie van de totale organisatiekost. Voor de aankomst van de rit in 2007 had Gent een budget van 500.000 euro. De uiteindelijke kosten bedroegen meer dan het dubbele”, zegt Marleen Vanderpoorten. “Het grootste probleem is nog de logistieke ondersteuning. De proloog is meer dan een rit, het is een evenement waarbij de wereldpers aanwezig is. Je hebt een perscentrum, een rennersdorp en vipdorp nodig. De stad Lier heeft niet de nodige ruimte en accommodaties om aan de strenge eisen van de organisatie hieromtrent te voldoen.”

De kans dat de proloog in 2012 in België plaatsvindt, is volgens Vanderpoorten sowieso zeer klein. “Een proloog wordt in principe slechts om de drie jaar aan een buitenlandse stad toegewezen. In 2011 en 2012 start de Tour dus normaal gezien ergens in Frankrijk.”

CVRMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio