Academie werkt met kunstenaar

Tien leerlingen van de Geelse Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst hebben samen met Jef Gysen een heuse tentoonstelling op poten gezet. Van 8 tot 22 maart kunnen een reeks schilderijen, enkele sculpturen en een video bewonderd worden in de raadszaal van de Halle in Geel.

Wat begon als een simpel atelierbezoek groeide uit tot een flinke expositie. De leerlingen van de Geelse academie trokken enkele maanden geleden naar het atelier van Jef Gysen. Die gaf een livedemonstratie van zijn schildersmethode. Dat sprak de leerlingen zo sterk aan, dat het begon te kriebelen om zelf met deze techniek aan de slag te gaan. Zo groeide het idee van een gezamelijke tentoonstelling.

De leerlingen maakten elk een eigen schilderij met acrylverf die werd aangedikt met pasta, een kenmerkende techniek voor de kunstenaar. “De leerlingen waren zo enthousiast dat ze vol overgave zelfs thuis verder werkten aan hun schilderijen. Alles moest immers tijdig klaar zijn voor deze expositie”, vertelt lerares en initiatiefneemster Inge Godelaine ons.

Ook de kunstenaar zelf is erg enthousiast over het project. “Ik gaf al wel eens een workshop, maar doorgaans aan kleine kinderen. Dit was wel eens wat anders, maar ik kan zo’n initiatief alleen maar toejuichen.”

In het gips

Het hoogtepunt van deze samenwerking was het afgieten van een menselijke figuur in gips. Eén van de leerlingen van de academie onderging gewillig dit lot. “Ik vond het enorm leuk om te doen, en zou het onmiddellijk overdoen”, vertelt ze enthousiast. “Ik moest de hele tijd stilliggen. Dat viel mee, want ik moest geen te moeilijke pose aannemen. Eerst gebruikten mijn medeleerlingen warm water om het gips op mijn lichaam aan te brengen. Dat gaf een aangenaam gevoel, maar het zorgde ervoor dat het gips te snel hard werd. Daarom besloten ze om over te schakelen op koud water. Dat was wat anders. Het publiek zal mijn reactie wel kunnen horen op de film die op de expositie wordt getoond.”

Lerares Inge legde het hele creatieve proces vast met haar camera. “Het eindresultaat heb ik niet gefilmd. Dat moeten de bezoekers zelf ontdekken in deze expositieruimte!”

Ine VAN GRIEKEN

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio