Grobbendonk wijzigt rendez-vousbelasting

De gemeenteraad moet een nieuw belastinreglement op rendez-voushuizen goedkeuren. Voortaan betalen baruitbaters per kamer. De wijziging levert de gemeente meer inkomsten op. Maar in de schemer van de neonlamp vrezen clubeigenaars voor hun toekomst.

BR /> De provincie wees Grobbendonk op een onduidelijkheid in de gemeentebelasting. “Wij stelden een retributie voor van 500 euro per meisje dat in de sector werkt. In praktijk blijkt dat moeilijk te controleren. In januari werken in een bar misschien drie meisjes en een half jaar later zes. Daarom verplichtte de provincie ons om voortaan het aantal kamers te tellen”, licht burgemeester Herman Wouters (Open Vld) toe. Vast staat dat deze gedwongen verandering de gemeente meer opbrengt. Vermoedelijk zelfs een vertienvoudiging van de huidige inkomsten op bars.

Overspel

Christiane Fabeck schrikt van het nieuws. In haar dertigjarige carrière als eigenares van Bar & Kamers De Zilverenden heeft ze nochtans al heel wat gezien en vooral niet gezien. “Hier komt iedereen over de vloer. Gewone werkmensen, beroemdheden en politici. Discretie is onze troef. Nooit vragen we, zoals in een hotel, naar de identiteit van onze klanten. We konden onze prijzen altijd lager houden dan hotels. Als deze nieuwe belasting er komt, vrees ik een prijsopslag”, zucht Christiane die liever niet op de foto wil. Omwille van de discretie.

“Vroeger werkten we met meisjes. De laatste jaren verhuren we enkel kamers. Niet meer dan drie want dan val je onder de noemer hotel. Klanten brengen vaak hun eigen drank mee. De verhuurprijzen zijn dus onze belangrijkste inkomstenbron. Met mijn dertig dienstjaren ben ik een ancien in het Grobbendonkse amusementsleven. De wetgeving veranderde stevig. Zo werk ik keurig met btw-bonnetjes. Maar 1.000 euro per kamer vind ik toch iets te veel van het goede.”

Christiane bulkt van de anekdotes. De toekomst ziet ze minder rooskleurig. “We leven van het overspel. Sommige gasten komen hier al vijfentwintig jaar met hun vaste minnaar. Met zo’n torenhoge belasting maken ze deze schone stiel kapot.”

Maandag stemt de gemeenteraad over de wijziging. Het bestuur belooft nadien alle betrokken partijen degelijk in te lichten.

Stefan LAENEN

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio