Actieplan moet buurt gezonder maken

De bedrijven en omwonenden van de kanaalzone West in Beerse hebben de handen in elkaar geslagen om de omgeving gezonder te maken. Samen met de overheden werkten ze een actieplan uit voor de vervuilde omgeving. Het project kreeg al een Europese onderscheiding.

De omgeving van de non-ferrobedrijven Campine en Metallo Chimique en bakstenenproducent Wienerberger aan het kanaal in Beerse kampt al jaren met historische vervuiling. Een onderzoek in 2006 naar de aanwezigheid van lood en cadmium­ bij de omwonenden leverde gunstige resultaten op. Toch was de ongerustheid en de onzekerheid nog niet weggeëbd. De bedrijven, omwonenden en verscheidene overheden werkten daarom een actieplan 2008-2012 uit om de omgeving samen gezonder te maken.

”Het actieplan omschrijft drie uitdagingen. De communicatie tussen de bedrijven en de omwonenden moet verbeteren”, zegt medisch milieudeskundige Koen Wynants. ”De leefbaarheid van de bewoners en bedrijven moet verhogen. Tenslotte moet de goede gezondheid van de bewoners en werknemers gegarandeerd blijven.”

Zo komt er verder onderzoek naar de bodem­- en grondwaterverontreiniging op en rond Metallo Chimique en Campine. Rond Metallo Chimique start een geur­studie. Ook de verkeersoverlast in de kanaalzone wordt aangepakt. Eind 2009 vindt een nieuw kleinschalig onderzoek naar de loodbelasting bij kleuters plaats.

Geschiedenis

Alle partijen ondertekenden het charter Gezond leefmilieu en samenleving in de kanaalzone west. ”We schrijven een stukje geschiedenis. Met dit actieplan sluiten we een periode af waarin omwonenden en bedrijven naast elkaar leefden”, zegt burgemeester Staf Willemsens (CDE).

Het project kreeg ook al een Europese onderscheiding in de categorie samenwerking tussen overheid, samenleving en burgers.

Bart VAN DEN LANGENBERGH

www.mmk.be/participatieprojectbeerse

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio