Buren vrezen mestverwerking

Het failliete varkensbedrijf van Verschueren in de Blokstraat in Geel-Ten Aard krijgt een nieuwe bestemming als mestverwerkingsbedrijf.De buren zijn er niet mee opgezet.

De site van het varkensbedrijf haalde al herhaaldelijk de media. Het bedrijf ging in 2005 failliet en de curatoren troffen er een ongelooflijke varkensstal aan. Niet in de voor de hand liggende betekenis, maar het was een stort van voedselresten en chemisch afval. De sanering kostte de overheid meer dan een half miljoen euro.

De curatoren hebben het pand verkocht aan Bio-Kempen, een firma waarvan een twintigtal landbouwers deel uitmaakt. Ze willen in de imposante bedrijfshallen van Verschueren een mestverwerkingsinstallatie onderbrengen.

Ellende

De buren van de site reageerden onthutst op het nieuws en hebben al een petitie-actie opgestart. “We hebben vroeger zoveel ellende gekend met het varkensbedrijf. Nu zitten we eindelijk een jaartje gerust en dan beginnen ze met mestverwerking”, luidt het.

Toch willen ze niet onmiddellijk alle bruggen opblazen met de nieuwe eigenaars. “We hebben schrik. Niet alleen voor de stank, maar ook voor de toename van het verkeer”, zegt Hilde Boonen. “We gaan niet onmiddellijk een bezwaar indienen, maar willen de dialoog openhouden met Bio-Kempen.”

Schepen van Ruimtelijke ­Ordening Jos Sannen (CD&V) reageert uiterst voorzichtig. “Daarover wordt nog een hartig woordje gepraat binnen het college. We gaan zeker rekening houden met de draagkracht van de omgeving. Tegelijkertijd beseffen we dat de landbouwers niet zonder een mestverwerking kunnen.”

Alex KESTENS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio