Goud voor Hellebaut op WK indoor - Fotoalbum

Goud voor Hellebaut op WK indoor - Fotoalbum

Goud voor Hellebaut op WK indoor - Fotoalbum

Print
Op het WK indoor atletiek in Valencia heeft Tia Hellebaut de gouden medaille op de vijfkamp gewonnen. Het is de eerste keer dat een Belg goud behaalt in zaal. Kim Gevaert spurtte de vierde snelste tijd op de 60 meter.
BR />

Tia Hellebaut

De finish van de 800 meter waren zeer dramatisch voor Tia Hellebaut. Door een bijna-val strompelde ze over de lijn. Ze eindigde als zesde, maar had in de vier andere disciplines een comfortabele voorsprong uitgebouwd.

Het is de eerste Belgische gouden medaille op een WK indoor.


Bekijk het fotoalbum met foto's van Kim Gevaert en Tia Hellebaut.

Reacties
Kim Gevaert: "Heb ervoor gevochten"
Tia Hellebaut: "Enorm zware dag"

Tia Hellebaut liep de afsluitende 800 meter in 2:16.42. Daarmee haalt ze 4867 punten, een beste wereldjaarprestatie. Het zilver was voor de Britse Kelly Sotherton (4852), de Russin Anna Bogdanona behaalde brons (4753).

Een bij de start duidelijk gestresseerde Hellebaut liep verstandig en koos ervoor haar eigen tempo te houden. De stress zorgde duidelijk voor problemen: ze liep onregelmatig, maar ze probeerde de afstand beperkt te houden. De Poolse Tyminska won de 800 meter in 2.08.64, Sotherton werd tweede (2.09.95) en Chernova derde (2.14.96).

Ze hinkelde als vertraagd naar de finish, struikelde over de lijn, stortte amechtig ter aarde en bleef lange seconden bewegingloos liggen. Tia Hellebaut greep met de laatste kracht in haar ranke lijf de vijfkamptitel op het WK indoor in Valencia. Ze bleef de Britse Kelly Sotherton – die in de slotafstand van de indoormeerkamp tot op de laatste seconde de jacht inzette - maar net voor.

Eenmaal gedrapeerd met de Belgische driekleur was Tia Hellebaut niet in staat om de traditionele ereronde te lopen. Ondersteund door medisch personeel werd ze naar de mixed zone geholpen, waar ze de media volgens het protocol op het wereldkampioenschap te woord moet staan. Maar halverwege het interview met de televisie moest ze overgeven. Wéér stortte ze neer, terwijl de paniek in de toch al hectische zone toesloeg. Na vijf lange minuten, waarin ze terzijde werd gestaan door haar coach en echtgenoot Wim Vandeven, kwam ze overeind.

Na enig respijt moest Hellebaut verder, met wat voor haar ongetwijfeld de helletocht moest zijn langs de internationale media.

Tia legde de basis voor haar overwinning legde met puike hoogtesprongen. Haar 1.99 meter was vijftien centimeter hoger dan de eerste concurrente. Hellebaut werd verder derde op de 60 meter horden, stootte een persoonlijk record met de kogel, boekte een beste seizoensprestatie bij het verspringen en overleefde de voor haar verschrikkelijke 800 meter. "Het gaat nu wel weer, ik ben zo fier", zei ze, toen ze strompelend haar weg langs de media vervolgde. En Vandeven: "Het was zwaar voor haar, die laatste meters op de 800 meter. Het melkzuur spoot haar uit de oren."

Eindstand Vijfkamp

1. Tia Hellebaut (BEL) 4.867 ptn
2. Kelly Sotherton (GBr) 4.852
3. Anna Bogdanova (Rus) 4.753

Kim Gevaert

Gevaert had een rotdag achter de rug. De griep die ze vorige week had opgelopen, heeft haar verzwakt, waardoor het al tijdens de kwalificaties duidelijk werd dat ze niet in aanmerking zou komen voor een gouden medaille.

Uiteindelijk verbeterde ze toch in de halve finale en in de finale. Ze greep net naast de medailles. Gevaert moest de Amerikaanse Angela Williams voorlaten. Zij spurtte naar de gouden plak en zette een mooie tijd van 7.06 neer. Williams haalde het voor de Britse Jeanette Kwayke (7.08) en Tahesia Harrigan (7.09).

Gevaert liep 7.22, een tijd dat twaalf honderdsten ligt boven haar persoonlijk record.

Kim Gevaert was ingedeeld in baan 1 (een mindere baan). Ze startte zoals zo vaak goed (149 duizendsten als reactietijd), kwam als een van de eersten uit de startblokken, maar slaagde er net zoals in de halve finale niet in om haar volledige race op volle kracht te lopen. Ze kwam op 50 meter door als vierde en behield die plaats tot op het einde. 13 honderdsten is het verschil met het podium.

Voor de drievoudige Europese kampioene (60 meter indoor, 100 meter en 200 meter outdoor) was het haar derde WK-finale op rij. In 2004 eindigde ze nog tweede, in 2006 behaalde ze brons.

Gevaert's prestatie tijdens WK indoor

Reeksen: 1e in 7.31
Halve Finale: 3e in 7.18
Finale: 4e in 7.22

.

Nu in het nieuws