Beerschot treurt om Haïtiaanse legende Manu Sanon

Beerschot rouwt: Manu Sanon is niet meer. Vorige week donderdag overleed de Haïtiaanse voetballegende op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van pancreaskanker. Zes jaar lang, van 1974 tot 1980, etaleerde Sanon zijn Caribische flair op het Antwerpse Kiel. Voldoende om voor eeuwig een plaats in elk mauvewit hart te veroveren.

pirombouts

Zijn stijl was gracieus, hij kon met splijtende rushes uitpakken, hield er een sublieme techniek op na en hij wist het doel staan. Wat Robbie Rensenbrink in de tweede helft van de jaren ‘70 voor Anderlecht was, was Manu Sanon op datzelfde ogenblik voor Beerschot. Spektakelman en publiekslieveling in één. Zijn verhaal was er dan ook één uit de duizend.

Een ouwerwets voetbalsprookje. Geboren in het verpauperde Haïti en opgegroeid onder de dictatuur van de meedogenloze ‘Papa’ en ‘Baby Doc’ groeide Emmanuel Sanon op een warme junidag in 1974 plots uit tot een wereldster. Het gebeurde op het WK Voetbal in Duitsland. Het kleine, amateuristische Haïti was een van de verrassende deelnemers en stootte in de eerste ronde op vicewereldkampioen Italië. Geen levende ziel die het arme Caribische eiland ook maar een kans gaf, niet in het minst omdat de Italiaanse doelman Dino Zoff al twee jaar en 1.143 speelminuten ongeslagen was. Een ongezien record. Maar na zes minuten in de tweede helft gebeurde het onwaarschijnlijke. Op een vingervlugge counter prikte een snelle Haïtiaanse aanvaller plots de bal achter Zoff in het net. Zijn naam: Manu Sanon. Zijn bijnaam: de zwarte Cruijff.

Haïti zou de wedstrijd uiteindelijk verliezen, maar het doelpunt bezorgde Sanon wereldfaam en maakte van hem een levende legende in zijn eigen land. Nog jaren later zou hij kleurrijk vertellen over de ontvangst die hem na het WK in Haïti te beurt viel: “Vrouwen kwamen zich spontaan aan mij aanbieden.”

Op datzelfde ogenblik had ook Europa Sanon ontdekt. Rijen dik stonden de clubs die naar hem hengelden. Maar - zo wil het verhaal - op aanraden van een Hollandse missionaris in Haïti werd het Beerschot. Zes jaar lang zou hij er blijven. In het begin nog aarzelend. Geplaagd door heimwee kwam hij in zijn eerste seizoen amper aan spelen toe. Maar eenmaal thuis op het Kiel werd Sanon ook in Antwerpen wat hij in zijn eigen land was: een fenomeen, geliefd door iedereen. Nog steeds hoort de indrukwekkende rush waarmee hij Johan Coninx in ‘79 op weg zette naar de enige treffer in de bekerfinale tegen Club Brugge tot verplichte leerstof voor elke Beerschotfan.

Toch zou Sanon een jaar later Beerschot in onmin verlaten. Boos om een gemiste transfer naar Anderlecht vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij na zijn carrière een voetbalschool opstartte. Nog later zou hij heel even bondscoach van Haïti worden. Zijn wrevel jegens Beerschot was dan al helemaal weggeëbd. Vijf jaar geleden bracht hij een laatste bezoek aan zijn geliefde Kiel. Sanon laat een vrouw en vier kinderen achter.

Bekijk hier de goal die Sanon wereldberoemd maakte!