Katarakt-team speelt antiek huiseigenaar kwijt

Alain Vaes uit Rukkelingen-Loon, een gehucht van Heers stelde in 2005 en 2006 zijn huis ter beschikking van de Eén-serie ‘Katarakt’. Het werd het huis van de familie van hoofdpersonage Elisabeth Donckers. Productiehuis Menuet verwijderde drie antieke kasten uit het huis en gaven ze in bewaring. Na de opnames bleken de kasten spoorloos verdwenen.

bsouffreau

Toen Alain Vaes de vraag kreeg op zijn huis ter beschikking te stellen voor de prestigieuze tv-reeks moest hij niet lang nadenken. “Ik speel zelf toneel en vond het een hele eer. Dat zo’n productie in je huis wordt opgenomen, maak je toch maar een keer in je leven mee.”

Productiehuis Menuet wilde een slaapkamer herschilderen, daar had Vaes geen probleem mee. Ook drie antieke kasten pasten niet in het interieur dat zij in gedachten hadden voor de serie. “Omdat ik ze niet op mijn zolder wilde zetten, hebben we een contract gesloten. De kasten werden gedurende de opnames in bewaring gegeven in een geklimatiseerde omgeving.”

In juli 2006 kreeg Vaes van Menuet echter te horen dat zijn antieke kasten spoorloos verdwenen waren. “Achteraf bleek dat ze niet bij een antiquair stonden zoals beloofd, maar in een opslagloods in Herk- De-Stad”, zegt Vaes. De zaakvoerder van die opslagruimte is failliet gegaan en met de noorderzon vertrokken.

“Volgens de antiquair die ze er geplaatst heeft, zijn de kasten daar gestolen, maar de politie heeft geen braaksporen gevonden. Trouwens, alle boxen in die loods waren nog gesloten, behalve die met mijn kasten.”

Alain Vaes acht de kans klein dat hij zijn kasten ooit nog terugziet. “Het waren mooie exemplaren. Een sacristiekast, een commode en een kleerkast in Naamse stijl uit de 18de eeuw.

Overmacht

“Dit is een vervelende zaak voor alle partijen, maar ons valt niets te verwijten”, zegt zaakvoerder Dirk Impens van productiehuis Menuet. “Wij hebben een firma ingehuurd die de kasten heeft opgehaald en een antiquair gecontacteerd om de kasten te bewaren. Ik heb als een goede huisvader gehandeld en kon niets meer doen. Als blijkt dat nu een derde partij de schuld heeft, dan is dit een schoolvoorbeeld van overmacht.”

De gedupeerde ziet dat anders. “Ik heb een contract met Menuet over de kasten. Ik verwijt hen iets, maar ik wil wel mijn kasten terug. Ik had gehoopt dat ze zelf wat meer inspanningen zouden doen om ze terug te vinden door actief op zoek te gaan op antiekmarkten, maar ik hoor er niets meer van. Het is nu een advocatenkwestie geworden. Ik voel me in de steek gelaten”, aldus Vaes.

RD