Handelsrechtbank Brussel vraagt expertise op Noorse olievelden

De rechtbank van koophandel van Brussel heeft een expert donderdag de opdracht gegeven zijn mening te geven over de waarde van de activa die het Noorse filiaal FEN bezat op de dag dat Total Norge ze overnam. De rechtbank vroeg een expertise over de olievelden in de Noorse Zee.

Belga

De rechtbank wil dat de expert ook "elke klacht onderzoekt met betrekking tot misbruik van meerderheid die mogelijk verband houdt met de relaties tussen Total en zijn dochterbedrijven enerzijds en PetroFina en zijn dochterbedrijven anderzijds".

Vroegere minderheidsaandeelhouders van PetroFina spanden een proces in tegen PetroFina, tegen Total Chimie en tegen de groep Total. PetroFina werd in 2002 volledig overgenomen door Total. De minderheidsaandeelhouders zeggen dat ze bedot zijn in de mate dat ze geen andere keuze hadden dan hun aandelen tegen 600 euro te verkopen, terwijl het aandeel op 801 euro stond bij het laatste openbaar bod tot aankoop. Daardoor liepen ze samen ongeveer 20 miljoen euro mis.

De directie van Total voerde aan dat Petrofina veel van zijn waarde had verloren en dat de waarde van het aandeel daardoor gedaald was. De advocaat van sommige minderheidsaandeelhouders erkende dat PetroFina voor het openbaar overnamebod een van zijn grootste troeven verloor, met name de exploitatie van olievelden in de Noorse Zee, die in handen van een dochterbedrijf van Total kwam. Maar volgens de advocaat was dit een verdachte overname omdat ze PetroFina slechts 832 miljoen euro opleverde, terwijl de reële waarde rond de 3,5 miljard euro gelegen zou hebben. De handelsrechtbank beval in verband hiermee een expertise van de olievelden in de Noorse Zee.

Nu in het nieuws