Smogconcentraties nog steeds boven alarmdrempel

Smogconcentraties nog steeds boven alarmdrempel

Smogconcentraties nog steeds boven alarmdrempel

Print
De concentraties fijn stof lagen in Vlaanderen om 20.00 uur nog steeds boven de alarmdrempelwaarde van 70 microgram fijn stof per kubieke meter. De exacte concentratie was 77 microgram fijn stof per kubieke meter. Dat is vernomen van Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Toch verwacht IRCEL voor het einde van de dag gemiddeld onder de alarmdrempelwaarde te eindigen.
"Ondanks windsnelheden tot meer dan 20 kilometer per uur in het binnenland en meer dan 40 kilometer per uur aan de kust bleven de concentraties fijn stof in Vlaanderen hoog", meldt IRCEL. Vooral in het noordwesten van het land worden nog hoge concentraties gemeten. "We hebben vooralsnog geen verklaring waarom de concentraties bij deze hoge windsnelheden en gunstige verdunningsomstandigheden zo hoog blijven", zegt Fierens.
De verwachting is wel dat ze in de loop van de avond en nacht verder zullen dalen tot onder het alarmniveau.

Ook in Brussel ligt de gemiddelde concentratie fijn stof hoog. Daar bedraagt die gemiddeld 73 microgram fijn stof per kubieke meter. In Wallonië is dat 60 microgram fijn stof per kubieke meter.
Nu in het nieuws