25.000 betogers tegen Armeense verkiezingsuitslag

In de Armeense hoofdstad Jerevan hebben donderdag zowat 25.000 mensen gedemonstreerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, gewonnen door premier Serge Sarkissian. Zij hebben met het oog op de nacht tenten opgetrokken, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

Aanhangers van Levon Ter-Petrossian, de rivaal van Sarkissian, hebben zich geïnstalleerd op het Vrijheidsplein in het centrum van de Armeense hoofstad. Zwaaiend met Amerikaanse vlaggen riepen zij overwinningskreten en verzekerden dat zij tot het einde zullen doorgaan met hun protest.

Volgens Ter-Petrossian staat de hele legerleiding achter het volk. Sarkissian had met de inzet van geweld gedreigd indien bij het protest tegen zijn zege de wet zou worden overtreden. Het kamp van Ter-Petrossian weigert het resultaat van de presidentiële stembusslag van dinsdag te erkennen en eist nieuwe verkiezingen.

Volgens het officiële resultaat krijgt de premier 52,9 procent van de stemmen, waarmee hij geen tweede ronde nodig heeft in de strijd met Ter-Petrossian die aan 21,5 procent komt. Diens kamp verwijt de tegenstander de regering te hebben gebruikt in de campagne en te hebben gefraudeerd bij het tellen van de stemmen. In 1996 kreeg Ter-Pertrossian zelf te maken met grootscheeps protest tegen zijn verkiezing.

Nu in het nieuws