"Oplossing BHV zal beleid anderstaligen ontspannen"

Print
Vlaams minister Frank Vandenbroucke heeft er donderdagavond in het gemeenschapscentrum De Kam in faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem op gewezen dat de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde het Vlaamse beleid naar anderstaligen toe in de toekomst "misschien zal ontspannen". Het gemeenschapscentrum vierde donderdagavond zijn vijftienjarig bestaan met een academische zitting.
"Wanneer deze institutionele hypotheek gelicht is, wanneer héél duidelijk is voor alle anderstaligen dat zij in Vlaanderen wonen en deel uitmaken van de politieke gemeenschap die Vlaanderen ook is, dan zal er misschien ook een zekere ontspanning optreden in de manier waarop het beleid omgaat met de aanwezigheid van anderstaligen en het grote aantal buitenlanders in de Vlaamse rand", aldus Vandenbroucke.

De minister kondigde ook aan dat hij ook dit jaar 500.000 euro uittrekt om anderstaligen bij het leven in de rand te betrekken. Omdat de Vlaamse overheid binnenkort weet waar nieuwkomers zich in de rand vestigen, zullen ze binnenkort allemaal meteen na aankomst de brochure "'Welkom in de Vlaamse Rand" toegestuurd krijgen. De privacycommissie heeft er immers mee ingestemd dat de Vlaamse overheid inzage krijgt in het rijksregister. De Commissie wil wel een veiligheidsbeleid dat garandeert dat de gegevens enkel gebruikt worden voor het onthaalbeleid in de Vlaamse rand.

De welkomstbrochure, die in vier talen verspreid wordt, geeft een beeld van wat er allemaal te zien en te beleven valt in de Vlaamse rand en maakt ook wegwijs in de mogelijkheden om Nederlands te leren. Vandenbroucke herhaalde dat mensen aanzetten om Nederlands te leren en deel te nemen aan het Vlaamse gemeenschapsleven niet alleen maatschappelijke implicaties heeft, maar ook belangrijk is voor de ontplooiingskansen van de betrokkenen zelf, die anders omwille van hun nederlandsonkundigheid kansen missen.
Nu in het nieuws