Oplichters maken website van pakjesdienst TNT na

Oplichters maken website van pakjesdienst TNT na

Oplichters maken website van pakjesdienst TNT na

Print
Grobbendonk - Rob Janssen uit Grobbendonk kocht via het internet een fototoestel aan. Maar na de betaling van 743 euro bleef het akelig stil aan de overkant. Nu blijkt dat Janssen het slachtoffer werd van een Roemeense criminele bende die de site van pakjesdienst TNT namaakte. “Ik wil de mensen waarschuwen tegen deze vorm van piraterij.”
BR />
Rob Janssen kocht de camera via een gratis verkoopsite voor België en Nederland. “Hij kostte de helft van de originele prijs. De aanbieder presenteerde zich als een Brit die het toestel gekocht had in de VS. Hij stelde voor om de verzending te laten gebeuren door pakjesdienst TNT. De betaling zou verlopen via Western Union, een bedrijf dat zich specialiseert in internationale geldtransfers.”

Janssen gaf in het postkantoor een overschrijvingsopdracht van 743 euro door. “Volgens de verkoper zou het geld via TNT worden overgemaakt. Ik moest storten op de rekening van een zogezegde ‘TNT payment agent’. Die zou het geld bij aankomst van de camera bij TNT doorstorten aan de verkoper.”

Later ontdekte de man dat TNT die dienst helemaal niet aanbiedt. In werkelijkheid stortte hij het geld rechtstreeks op de rekening van de Roemeense oplichters.

Waarschuwing

Janssen werd het zoveelse slachtoffer van een moeilijk op te merken vorm van internetoplichting. De koper wordt immers na zijn keuze op de verkoopsite zogezegd doorgelinkt naar de site van TNT. Maar in werkelijkheid komt hij op een webstek die een knap staaltje van vervalsing is, met alle kenmerken van de officiële TNT-site.

“Toen ik geen toestel ontving, belde ik TNT. Zij vroegen me een 9-delige code die elke transactie bij hen krijgt ter identificatie. Maar ik kreeg slechts een 8-delig nummer. Toen wist ik dat er iets mis was. Mijn geld zal ik wellicht nooit meer terugzien. Maar ik wil mensen waarschuwen tegen deze piraterij.”

Voor Christian Leubaert, officier gerechtelijke politie van de Computer Crime Unit, klinkt het verhaal bekend. “Bij extra goedkope aanbiedingen ben je beter wantrouwig. Je kan via de webstek www.ripe.net kijken wanneer een site is gemaakt. In dit soort gevallen is de site dikwijls heel nieuw. Betalingen via Western Union raden wij sowieso af, omdat er niet de minste veiligheid is. En je laat best je bank nakijken wie er achter het rekeningnummer van de verkoper zit.”
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio