'Den Uyl had sympathie voor Hitler'

De legendarische Nederlandse oud-premier Joop den Uyl (1919-1987) had op jonge leeftijd sympathie voor “extreemrechtse, aan het fascisme verwante denkbeelden” en het Duitsland van Hitler. Dat schrijft journaliste Anet Bleich in een biografie die gisteren is voorgesteld.

BR />

Bleich noemt de flirt met het rechtsnationalisme “een zoektocht van een puber”. Den Uyl had volgens haar ook oog voor de schaduwzijden van Hitler-Duitsland, zoals de jodenvervolging en de rassenleer. Bovendien heeft hij zich niet aangesloten bij de NSB of een andere fascistische partij.

Toch was Den Uyl als student tot laat in de jaren dertig pro- Duits. Vlak voor het uitbreken van de oorlog ging hij in de zomer van 1939 nog twee maanden studeren in de Duitse stad Kiel. Op dat moment was Oostenrijk al ingelijfd, Praag al bezet, had de Kristallnacht plaatsgevonden en waren in Duitsland de rassenwetten al van kracht. In Den Uyls Duitse collegekaart en getuigschrift staan het hakenkruis gestempeld.

Ook in het studentenblad waar Den Uyl voor schreef, nam hij in 1939 een pro-Duitse stellingname in.

Dit alles veranderde op slag toen Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnenviel. Volgens Bleich was Den Uyl tot dan naief, politiek onvolwassen en wereldvreemd. In de oorlogsjaren wendde Den Uyl zich dan tot de sociaaldemocratie.

Bleich schrijft ook dat Joop den Uyl een tweede smeergeldaffaire rond prins Bernhard heeft verzwegen om een crisis rond het koningshuis te voorkomen. Volgens Bleich heeft Den Uyl een bijlage van het rapport over de Lockheedaffaire in 1976 nooit openbaar gemaakt. Bernhard zou, zo zou blijken uit die geheime documenten, betrokken zijn geweest bij een vergelijkbare kwestie rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop.

Den Uyl maakte de documenten volgens Bleich niet openbaar om te voorkomen dat strafvervolging voor Bernhard onafwendbaar werd en koningin Juliana zou moeten aftreden.

Den Uyl was Nederlands minister- president van 1973 tot 1977.

Nu in het nieuws