Lidl legt muziekinstrumenten tussen slippen en nachthemden

Supermarktketen Lidl pakte gisteren uit met een opmerkelijke verkoopactie. Tussen heupslippen en nachthemden was plots sprake van altsaxofoons, trompetten en elektrische gitaren. Of zoiets succes heeft? In de Lidl in de Van den Wervestraat nabij het Antwerpse Sint-Jansplein was het in elk geval meteen bingo.

ssimons

BR />

Rond het middaguur was student Stijn Van Der Heyden, afkomstig uit Dendermonde, een wat vreemde klant aan de supermarktkassa. Vóór hem onderzocht iemand de versheid van zijn krop sla. Maar Stijn zette doodleuk zijn Yamaha EG 012, inclusief GA 15- versterker, op de lopende band. Volgens de website van Lidl goed voor 229 euro. Blaasinstrumenten waren in de supermarkt niet te vinden, de tweede gitaar in voorraad wachtte nog op een verkoper.

”De uitleg is simpel, ik koop een gitaar bij Lidl omdat dat het goedkoopst is”, vertelt Stijn. “Ik heb de prijs vergeleken met Nederlandse muziekwinkels die sowieso goedkoper zijn dan de Belgische. Ook daar was er een verschil van minstens 20 euro. En op het internet heb ik forums bezocht van ervaren gitaristen. Die vinden deze Yamaha allemaal een kwaliteitsgitaar. Natuurlijk is dit geen topgitaar. Maar ik ben een beginnende gitarist, pas gestart met een amateurbandje. Daarom is dit voor mij de beste optie. Bovendien krijg ik twee jaar garantie. Ik kan dus geen kat in een zak kopen.”

(Geen) Brol

Een liever anoniem blijvende bron uit de muzieksector is niet onder de indruk. “Dit is brol. Yamaha probeert die handel nu te dumpen via Lidl. Zo’n pakket kun je trouwens voor dezelfde prijs in een echte muziekwinkel kopen.”

Wie aanklopt bij Muziek & Visie op de Stijfselrui in Antwerpen, naar eigen zeggen de grootste muziekzaak in de provincie, noteert een positiever verhaal. Zaakvoerder Steffen van der Wallen vindt de verkoopactie van Lidl zelfs gewoon goed.

“Via zo’n actie komen heel wat mensen een eerste keer in aanraking met een muziekinstrument. Meestal gaat het om mensen die niet onmiddellijk de weg zoeken naar de betere muziekwinkel. Dus hoe meer instrumenten Lidl verkoopt, hoe beter ik dat vind. Want daar kun je geen bijhorende snaren kopen, bij ons wel, snap je? Ik juich die verkoop dus toe. Makro is er al een tijdje mee bezig, misschien springt Carrefour of Colruyt straks op de kar. Ze doen maar, al weet ik dat vele collega’s daar anders over denken. Want zo’n pakket kunnen wij voor dezelfde prijs inderdaad ook aanbieden.”

Steffen wil trouwens geen slecht woord horen over Yamaha. “Dat is geen brol. Dat zou Lidl niet verkopen. Het is niet de beste gitaar, maar je moet hier vooral kijken naar de doelgroep. Een beginner doet er een zaak aan. Eens die fase voorbij is het tijd voor een serieuze gitaar. En waar vinden ze die? Juist, bij ons.

Nu in het nieuws