Onderzoek naar vervroegde verplichting roetfilter nieuwe dieselwagens

Print
Minister van Klimaat en Energie Paul Magnette laat zijn administratie onderzoeken of de verplichting om een roetfilter bij nieuwe dieselwagens kan worden opgelegd voor Europa dat verplicht in 2011. Dat antwoordde hij donderdag in de Senaat op vragen van Isabelle Durant (Ecolo) en Lieve Van Ermen (LDD). Ook minister van Financiën Didier Reynders verzette zich niet tegen een vervroegde verplichting.
Magnette merkte op dat Nederland een verplichte installatie van een roetfilter wilde invoeren, maar op bezwaren stootte van de Europese commissie wegens de regels over de interne markt. Hij wilde de kwestie evenwel nog grondig door zijn administratie laten onderzoeken. Indien het antwoord negatief is, zijn er volgens de minister nog steeds aanmoedigingsmaatregelen mogelijk.

Op een gelijkaardige vraag van Isabelle Durant aan de minister van Financiën stelde Didier Reynders ook dat elke beslissing rekening diende te houden met de Europese regelgeving. Naast een vervroegde invoering of een fiscale aanmoediging kan men volgens de Franstalige liberaal ook denken aan een bestraffing van dieselwagens zonder roetfilter. Maar dat is eerder een bevoegdheid van de gewesten, voegde hij eraan toe.

Reynders sloot niet uit dat de problematiek van de roetfilters voor dieselwagens dit weekend ter sprake zal komen tijdens het begrotingsconclaaf. Bij een systeem van zowel aanmoedigingsmaatregelen als ontradende initiatieven zal de budgettaire impact zeer klein of neutraal zijn.
Nu in het nieuws