Vervotte spreekt Nederlandse collega op 12 maart over IJzeren Rijn

Federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) overlegt op 12 maart met haar Nederlandse collega Eurlings over het dossier van de IJzeren Rijn. Dat is donderdag vernomen in het kader van een werkbezoek die Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bracht aan de Nederlandse minister-president Balkenende.

Vlaanderen dringt al langer aan op de heringebruikname van de IJzeren Rijn, de spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Rührgebied, over Nederlands grondgebied. Het historisch tracé loopt in Nederland door natuurgebied en daarvoor lag Nederland jaren dwars. Streefdatum is om de spoorlijn tegen 2015 opnieuw in gebruik te hebben. Ook met de Duitse overheden zou er contact volgen.

Tijdens het gesprek tussen Peeters en Balkenende kwamen nog een aantal federale dossiers aan bod, zoals dat van de coffeeshops in Maastricht. Een "open dialoog" tussen de Belgische en Nederlandse minister van Justitie moet zorgen voor een oplossing, zei Peeters achteraf.

Voor het gesprek verklaarde minister-president Balkenende nog eens dat hij "ingenomen" is met de beslissing van de Belgische regering om extra militairen te sturen naar Afghanistan, waar ook Nederlandse soldaten actief zijn.

Balkenende zei ook de politieke situatie in België op de voet te volgen. Hij wenste de zieke toekomstige premier Yves Leterme "alle goeds" toe.

Nu in het nieuws