Minstens 40 Somalische bootvluchtelingen verdronken

Minstens veertig Somalische kandidaat-asielzoekers zijn dinsdagavond voor de Jemenitische kust verdronken. Mensensmokkelaars hadden hen gedwongen in zee te springen op het moment dat hun twee overbevolkte bootjes de kust bereikten. Dat laat de Jemenitische kustwacht donderdag weten.

Belga

Woensdag spoelden de lijken van veertig opvarenden aan op de Jemenitische kust, zowat 580 kilometer ten zuidoosten van Sana'a. Onder de doden waren ook zeventien vrouwen.

Er zouden 176 mensen levend aan wal geraakt zijn. Zij zouden in de buurt onderdak gevonden hebben. Het exacte aantal opvarenden is niet bekend, zeggen officiële bronnen. De smokkelaars dwongen de opvarenden met geweld om van de bootjes in zee te springen, verklaarden overlevenden. De smokkelaars vreesden gesnapt te worden door de Jemenitische kustwacht. De bootjes waren van Somalië naar Jemen gevaren via de Golf van Aden en waren al drie dagen onderweg.

Sinds het begin van 2008 zijn al minstens tweehonderd illegale Afrikaanse migranten omgekomen voor de Jemenitische kust.

Nu in het nieuws