'Niet gesproken over compensaties voor fusie Suez-GdF'

Print
Premier Guy Verhofstadt heeft donderdag in de Kamer bevestigd dat ons land een gouden aandeel krijgt in de fusiegroep Suez-Gaz de France. De eerste minister maakte dat woensdag al bekend na afloop van een bezoek in Parijs aan de Franse president Nicolas Sarkozy. Volgens Verhofstadt is tijdens het onderhoud niet gesproken over compensaties.
Zowel Frankrijk als België krijgen in de nutsgroep een zogenaamde golden share, om zo de strategische belangen op het vlak van energie te kunnen verdedigen. Hoe een en ander precies in het werk zal gaan, is momenteel nog niet duidelijk. In antwoord op vragen van cdH-fractieleider Melchior Wathelet, Karine Lalieux (PS) en Muriel Gerkens (Ecolo) stelde de eerste minister dat Franse en Belgische technici de inhoud van het akkoord nu gaan uitwerken. Eenmaal de details vastliggen, zal het parlement worden geïnformeerd, beloofde Verhofstadt.

Over compensaties is volgens Verhofstadt niet gesproken. De Europese Commissie verplicht Suez-Gaz de France onder meer om Distrigaz te verkopen, "maar dat heeft niets te maken met wat gisteren is besproken", stelde de regeringsleider in het halfrond.
Nu in het nieuws