Massaal protest in Servië tegen Kosovo

Massaal protest in Servië tegen Kosovo

Massaal protest in Servië tegen Kosovo

Print
Meer dan 150.000 tot 200.000 Serviërs zijn donderdag in de Servische hoofdstad Belgrado de straat op gegaan om te demonstreren tegen de onafhankelijksverklaring van Kosovo. Ook in andere Servische steden, zoals Banja Luka, betoogden grote groepen Serviërs. In Belgrado brandt het in de Amerikaanse ambassade.
De demonstranten vinden dat Kosovo een provincie van Servië is en moet blijven. Ze beschouwen de door veel westerse landen, waaronder België, gesteunde afscheiding als onwettig. Hun woede richt zich vooral op de Verenigde Staten, de in hun ogen grootste voorvechter van een onafhankelijk Kosovo.

Scholen waren dicht en het openbaar vervoer was gratis om iedereen in de gelegenheid te stellen mee te doen aan het protest. Betogers zwaaiden met Servische, Spaanse, Roemeense en ook Russische vlaggen en scandeerden onder meer dat "Kosovo het hart van Servië" is.

Voor het parlementsgebouw in Belgrado stond een groot podium waar premier Vojislav Kostunica een toespraak hield. "Indien wij Serviërs onze Servische wortels zouden opgeven, Kosovo en zijn geschiedenis, wie zouden wij dan zijn, Serviërs", lanceerde Kostunica die van de strijd tegen de Kosovaarse onafhankelijkheid de hoeksteen van zijn beleid had gemaakt. Hij verzekerde dat Servië nooit Kosovo zal erkennen want Kosovo is Servië, zo zei hij. Grote afwezige was president Boris Tadic, op bezoek in Roemenië. Daar zei hij ook dat zijn land Kosovo nooit zal erkennen maar tegelijkertijd ook niet zal verzaken aan een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie.

De angst voor geweld werd alvast bewaarheid in Banja Luka. Toen speciale politietroepen van de Servische Bosniërs probeerden zowat 3.000 studenten tegen te houden om het Amerikaanse, Duitse en Franse consulaat aan te vallen, raakten twee politiemensen en meerdere studenten gewond. De Amerikaanse diplomatieke vestiging werd toch met stenen bekogeld en meerdere winkels van etnische Albanezen werden ernstig beschadigd, net als enkele wagens.

In de Servische hoofstad vielen meerdere honderden jongeren de Amerikaanse ambassade aan. De Stars en Stripes werden door Servische vlaggen vervangen, ooggetuigen berichtten over vlammen binnen het gebouw waarvoor er geen enkele politieman te zien was. Volgens woordvoerder Sean McCormack van het State Department waren er betogers de ambassade binnengedrongen. Betogers bekogelden de Turkse, Kroatische en Bosnische ambassades met stenen.

Eerder op de dag demonstreerden ook duizenden studenten in de door Bosnische Serviërs gecontroleerde voorsteden van de Bosnische hoofdstad Sarajevo.
Nu in het nieuws