Israël waarschuwt Europa voor koerswijziging ten aanzien van Hamas

Print
Israël heeft Europa gewaarschuwd voor een koerswijziging ten aanzien van de islamitische Palestijnse organisatie Hamas. "Europa moet begrijpen dat Hamas niet geïnteresseerd is in de oprichting van een Palestijnse staat", zo beweerde Buitenlandminister Tzipi Livni donderdag in een gesprek met haar Roemeense ambtgenoot Adrian Cioroianu in Tel Aviv.
"Europese steun voor Hamas verkleint de kans op een Israëlisch-Palesijns vredesakkoord", aldus Livni. Volgens haar wil Hamas "geen rechten voor de Palestijnen, maar de rechten van de anderen afpakken".

Hamas, dat bij de Palestijnse verkiezingen in 2006 aan de de macht kwam, ondergaat nu een Westerse diplomatieke en economische boycot, officieel omdat de organisatie "het geweld niet wil afzweren, de staat Israël niet erkent en vorige Palestijnse vredesakkoorden niet nakomt".

De Israëlische krant Ha'aretz schreef donderdag echter dat Israël vreest dat Europa zijn politiek ten aanzien van Hamas gaat wijzigen ten gevolge van de crisis in de Gazastrook, die omsingeld is door Israëli's. Israël zegt dat het een humanitaire crisis zal tegenhouden, maar internationale waarnemers waarschuwen er toch voor.

Het Europees parlement heeft Israël donderdag gevraagd de blokkade van de Gazastrook op te heffen en de grensovergangen opnieuw te openen. Het parlement uitte in een resolutie ook zijn "diepe bezorgdheid omtrent het besluit van Israël om de energiebevoorrading van de Gazastrook met 5 procent per week terug te schroeven".
Nu in het nieuws