'Plaag eikenprocessierupsen mogelijk over hoogtepunt'

Print
De steeds terugkerende plaag van eikenprocessierupsen in het noordoosten van Limburg is mogelijk over zijn hoogtepunt heen. Dat leidt minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) af uit voorlopige onderzoeksresultaten.
Vlaams parlementslid Frans Peeters (CD&V) vroeg minister Crevits donderdag in de commissie Leefmilieu welke maatregelen voorzien zijn in de bestrijding van de eikenprocessierups. Die rupsen met lange haartjes kunnen irritaties aan de huid veroorzaken en vormden de afgelopen jaren soms een ware plaag, met name in Limburg en in de Kempen.

Volgens minister Crevits werden door de Limburgse afdeling van het Agentschap voor Natuur en Bos een reeks onderzoeken georganiseerd. Op definitieve resultaten is het nog wachten. Maar één van de tests lijkt alvast hoopgevend. Zo werden er in 2007 in verhouding weinig vlinders van de eikenprocessierups gevangen.
"Dit zou er op kunnen wijzen dat de plaag in het kerngebied, het noordoosten van Limburg, over zijn hoogtepunt heen is. En laat ons allen hopen dat dat inderdaad zo is", aldus de minister.

De definitieve resultaten van het onderzoek zouden binnenkort klaar moeten zijn. De minister verwacht de resultaten voor het nieuwe eikenrupsenseizoen. De eitjes komen normaal in de periode april/mei uit.

Er lijken weinig preventieve middelen te bestaan om een nieuwe plaag te voorkomen. Er kan bijvoorbeeld wel een biocide gesproeid worden op de eikenbomen. Maar die besproeiing is enkel nuttig gedurende een tweetal weken tijdens de rupsontwikkeling en is bovendien sterk afhankelijk van het weer. Als de rupsen toch overlast dreigen te veroorzaken, kan men ze (curatief) nog altijd nog wegbranden of wegzuigen.

Minister Crevits wijst er ook op dat er verschillende sensibiliseringscampagnes lopen. Ze verwijst onder meer naar de websites www.eikenprocessierups.be en www.zorg-en-gezondheid.be.
Nu in het nieuws